Problema Meleşcanu din lupta dusă de Grindeanu la Bruxelles

Data publicării:
vot melescanu

Premierul Sorin Grindeanu va fi la Bruxelles, astăzi şi mâine, pentru a-i asigura pe „partenerii noştri din instituţiile europene că lupta împotriva corupţiei, implicarea şi consolidarea rolului nostru în UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care-l conduc, iar demersul de acum se înscrie în linia dialogului activ pe care-l promovăm cu toţi interlocutorii europeni”. De remarcat este însă componenţa delegaţiei care-l va însoţi pe şeful Guvernului. 

vot melescanu

Unul este Marius Nica, iar cooptarea sa în vizita făcută de primul ministru merită semnalată. Nica a fost ministru în Cabinetul Ponta, iar Grindeanu l-a numit în funcţia de consilier de stat în aparatul său propriu doar de câteva zile. Mai multe despre Marius Nica, inclusiv câteva detalii interesante dat fiind contextul politic mai larg, AICI.

Celălalt este Teodor Meleşcanu, ministru de Externe. Dată fiind prestaţia publică şi luările oficiale de poziţie pe fondul scandalului generat de promovarea în secret a OUG 13, în contextul deplasării situaţia lui Meleşcanu poate fi considerată una sensibilă.

Astfel, dacă premierul Sorin Grindeanu chiar merge la Bruxelles pentru a da un mesaj serios privind continuarea luptei anticorupţie şi „consolidarea rolului nostru în UE”, atunci apar probleme tocmai din cauza ministrului său de Externe, care îl şi însoţeşte.

În ultimele două săptămâni, Teodor Meleşcanu a ieşit în evidenţă prin modul categoric în care a apărat OUG 13 în faţa opiniei publice din România, a oficialilor Comisiei Europene şi în relaţia cu ambasadele de la Bucureşti. Se poate spune, chiar, că a ieşit în evidenţă prin modul în care a denaturat adevărul despre OUG 13 şi proteste, în discuţiile cu oficiali străini, la fel şi prin lipsa de politeţe faţă de partenerii externi ai României.

Doar două exemple elocvente.

În 2 februarie, ministrul român de Externe ducea în derizoriu calitatea informaţiilor pe baza cărora ambasadele şi ambasadorii reacţionează. „Oamenii care lucrează într-o ambasadă culeg informaţii fie prin contacte personale, fie prin media, fie prin alte mijloace care sunt mai puţin ortodoxe şi se iau decizii pe aceste cunoştinţe ale lor", declara acesta.

În 6 februarie, aflat la Bruxelles, Teodor Meleşcanu arăta că i-a spus vicepreşedintelui Comisiei, Frans Timmermans, că OUG 13 incriminează, ci nu dezincriminează abuzul în serviciu. Şi că, dacă după abrogare, protestele continuă, atunci scopul real ar fi înlocuirea ilegitimă şi ilegală a Guvernului: ”Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o cale ca să îl incriminăm, pentru că el a fost declarat neconstituţional de către CCR. Trecând 45 de zile, nu mai exista ca prevedere în Codul penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu a fost o idee bună să stabilim un prag de 200.000 de lei, astea se pot discuta, dar problemele respective trebuie să îşi găsească o soluţionare, aşa cum se întâmplă în orice stat democratic”.

Acum, Teodor Meleşcanu merge din nou la Bruxelles.

Şeful său, premierul Sorin Grindeanu, va avea întrevederi cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi cu Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Oare ce mesaj va scoate Meleşcanu din mapa sa de ministru de Externe? Şi cine îl mai consideră azi, la Comisia Europeană, un interlocutor serios?

Partenerii noștri