Sari la conținut

Cină caritabilă pe întuneric

Sute de persoane s-au legat la ochi şi au luat cina în întuneric, aseară, la Arad. Au vrut astfel să intre în pielea celor care nu văd. Evenimentul a fost unul caritabil, iar din banii strânşi va fi cumpărată o imprimantă braille.

Timp de câteva ore, au stat legați la ochi și au încercat să înțeleagă prin ce provocări trece o persoană nevăzătoare. Experiența i-a schimbat.

„Avem ocazia să ne punem în locul celor care nu văd și să conștientizăm cât de importantă este vederea. Mi-a luat 4-5 minute să găsesc paharul cu apă, a durat foarte mult să indentific tacâmurile, e o experiență unică, pentru mine marcantă.”

„Legătura asta de la ochi te obligă să intri în lumea unui nevăzător, să simți ca el. Chiar dacă ne-am mai jucat de-a baba oarba, niciodată nu ți-ai pus problema cum trăiește un om din ăsta, care e tacâmul, unde e farfuria, de unde beau, unde pun mâna.”

„Experiența nu a fost deloc ușoară, a intra într-o sală pe care nu o cunoști, de mână cu copilul, mi-a demonstrat o dată în plus că nu e ușor să fii în pielea acestor oameni.” Taxa de participare a fost de 70 de lei de persoanĂ, iar banii adunați vor fi donați Asociației Nevăzătorilor, filiala Arad.

„Ne-am propus achiziționarea unei imprimante braille care facilitează accesul la informații a membrilor Asociatiei nevăzătorilor. Aceștia vor avea acces la informații, de exemplu, ghidul de informare, manuscrise”, explică Liliana Bălaj, coordonatorul proiectului.

În județul Arad sunt 2.500 de persoane nevăzătoare.