Containere inteligente

Data publicării:
CONTAINERE INTELIGENTE

Prescontainerul are o capacitate de cinci ori mai mare decât a unui container normal. Şi asta pentru că după ce se adună o cantitate semnificativă de deşeuri, un sistem din interior, acţionat electric, presează continutul şi astfel se câştigă spaţiu.

"Se pun deşeurile, intră în buncăr şi are o configuraţie electronică, după câte încărcări manuale este programat, după atâtea face un drum automat al presei şi presează deşeurile în partea din spate", Toth Birtan Csaba - directorul TEGA, Sf. Gheorghe.

Experimental, containerul a fost montat în zona pieţei din Sfântu Gheorghe. Însă autorităţile vor să îl mute în cel mai mare cartier din oraş. Locatarii vor primi cartele care vor activa containerul, astfel ca oamenii străzii nu vor mai putea scormoni în containere. În plus, faptul că deşeurile vor fi presate, vor face ca recipientul să fie golit mai rar, iar asta va aduce o economie la bugetul firmei de salubritate.

"În condiţii normale, cu containere de 1,1, trebuie să fie foarte mult şi transporturi foarte dese. Cu asta ne aşteptăm să fie mai economic din punct de vedere al transporturilor. Presa este manevrată electric dar fără a fi necesară legătura la reţea electrică fiindcă are panouri ftovoltaic care îl deserveşte", Toth Birtan Csaba - directorul TEGA, Sf. Gheorghe. 

Prescontainerul are două compartimente. Ceea ce înseamnă că oamenii vor trebui să selecteze deşeurile, şi să le pună în compartimentele dedicate.

"Containerul e la o distanţă mai mică şi e mai simplu fiindcă pun în aparat, apăs butonul şi presează singur", spune un localnic.

Prescontainerul a costat 40.000 de euro, iar banii au venit de la consiliul local. Dacă îşi va dovedi utilitatea, autorităţile vor să cumpere şi pentru alte cartiere.

"e mai bine. decât...oricum se aruncă deci măcar se refoloseşte, se reciclează", spune alt localnic.

Prescontainerul îi ajută pe cei de la firma de salubritate să selecteze gunoiul. Mai ales că în curând vor deschide şi noul centru de management integrat de la Leţ, şi astfel firma de salubritate va fi obligată să colecteze separat şi deşeurile biodegradabile.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri