Sari la conținut
News Alert

COVASNA. Muncă multă, personal redus

Ferenczi Csaba este inginer zootehnist. De când colegii lui de la Inspecţii au ieşit din organigrama Direcţiei Agricole, trebuie să facă singur munca de teren. În perioada aceasta se ocupă cu verificarea suprafeţelor declarate de fermieri pentru subvenţiile pe culturile de sfeclă: 2300 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr, 362 de fermieri, cu 1700 de parcele, cu termen de finalizare până în 1 octombrie.

"Am început în data de 7 iulie şi am reuşit să facem 65 de producători, cu 226 de parcele. Nu ştiu dacă terminăm până în septembrie", a spus  Ferenczi Csaba.

Ferenczi Csaba este responsabil şi de toate procedurile necesare în cazurile de vânzare a terenurilor, de înregistrarea a peste 200 de fermieri în agricultura ecologică şi, de asemenea, de eliberarea avizelor consultative pentru atestatele de producător. De dimineaţa până seara însoţeşte fermierii pe teren. Ca să nu mai pună oamenii pe drumuri, la completarea proceselor verbale, capota maşinii de serviciu se transformă în birou.

"Facem aici, la capătul parcelei, iau contractul, îi ştampilez, îi semnez, după ce am verificat parcela", povesteşte Ferenczi Csaba.

În aceeaşi situaţie se află fiecare dintre ceilalţi cinci funcţionari rămaşi la Direcţie, care din economişti, ingineri sau secretare au ajuns specialişti în zootehnie.

"Am şi control financiar preventiv, am preluat şi managementul resurselor umane, după aceea achiziţii, contracte. Ministerul a cerut o situaţie privind zootehnia. Cel care răspundea de asta a plecat ", spune Szekely Ladislau - economist.

Conducerea instituţiei recunoaşte că situaţia este disperată.

"Unul are cu dosarele de vânzare terenuri, celălalt e pe teren. Deci ăştia sunt cei doi specialişti. În afară de mine mai sunt trei de la contabilitate care fac problemele de adminisrtativ, de resurse umane, contabilitate, secretariat, corespondenţă, arhivă", spune Könczei Csaba - director executiv Direcţia Agricolă Covasna

Direcţia Agricolă a încercat să poarte discuţii cu Ministerul, dar a primit răspuns că nu poate fi suplimentat numărul de angajaţi.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: George Oltean