Sari la conținut

Daţi un vot pentru aeroport!

După ce situaţia aeroportului de la Braşov a fost plimbată între autorităţile judeţene şi Guvern, acum dosarul a ajuns pe masa Parlamentului. Situaţia terenului pe care s-a început construcţia este una incertă, iar aleşii ar trebui să decidă în septembrie daca zona va fi cedată pentru finalizarea lucrărilor. Între timp, cei care se ocupă de dezvoltarea judeţului au decis să lanseze şi o petiţie online, care să adune voturile braşovenilor, în încercarea de a demonstra senatorilor şi deputaţilor că zona are nevoie de infrastructură viabilă.

"În motivaţia acestei petiţii, riscul cel mai mare este ca firmele private, în special firmele cu acţionariat străin, să-şi relocheze activitatea în zone cu accesibilitate mult mai uşoară, care să le permită menţinerea poziţiei în competiţia cu celelalte firme din domeniile respective", spune Mihai Pascu - preşedinte Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov

Lipsa unui aeroport la Braşov, combinată cu nesiguranţa în privinţa construcţiei de autostrăzi, alungă posibilii investitori.

"Recent am avut o întâlnire la Nurenberg cu oameni de afaceri interesaţi să investească în Braşov şi care ne-au spus despre două chestiuni care ar favoriza investiţia în Braşov. Forţa de muncă calificată şi calitatea infrastructurii. Din păcate în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii, legată de accesibilitate, stăm foarte prost. Nu avem aeroport, nu avem autostradă", spune  Claudiu Coman - vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Braşov.

"În situaţia în care Braşovul a făcut o dezvoltare a industriei de înaltă precizie, a industriei de înalt nivel tehnic, are nevoie această industrie de transport care să se facă repede, de transport care să se facă în condiţii de siguranţă", precizează Nicolae Ţucunel - analist economic.

Şi firmele care au deja investiţii mari în zonă cer autorităţilor să limpezească situaţia.

"Dacă o marfă, un produs finit al nostru, care până în Germania face acuma poate peste două zile, chiar trei zile, în condiţiile în care am avea o infrastructură mai bună ne-ar reduce timpii pe care îi avem în transportarea mărfii", a declarat Dragoş Macavei - director administrativ DraxlMaier România.

Terenul pe care trebuia construit Aeroportul apaţine Institutului Cartofului şi a fost dat în folosinţă Consiliului Judeţean pe o perioadă de 5 ani, iar acum a revenit institutului. Autorităţile locale cer ca terenul să fie dat în folosinţă Consiliului Judeţean pe 15 ani. Petiţia iniţiată la Braşov a strans deja peste 2000 de semnături, fiind distribuită şi pe reţelele de socializare.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Dan Dascălu