Sari la conținut

 Livada din curtea şcolii

David Bunea este în clasa a VII-a şi acum a plantat pentru prima dată un pom. Nu i s-a părut deloc greu şi spune că de acum înainte va avea grijă ca mărul să fie mereu curăţat şi îngrijit.

" Am pus mai întâi dedesubt iarba, pământul primul strat apoi am pus pomul, am pus nisip mai fin şi pe urmă am acoperit ", susţine David Bunea - elev. 

Chiar dacă a părut o joacă, toţi colegii lui David au luat treaba în serios şi au plantat toţi cei 30 de meri.

" Am pus pământ, după aceea am presat pâmântul, am pus lemnul şi i-am pus apă ", povesteşte un elev. 

" O să vin să îi mai ud, să le pun apă şi pământ dacă mai e nevoie. O să aşteptăm să crească să mâncăm ", spune o altă elevă. 

Noua livadă a fost amenajată pe un teren oferit pe primărie în curtea unei grădiniţe din Homorod.

" Pregătirile le-am început acum 10 zile, pentru că era un teren neîngrijit, multă vegetaţie era şi o construcţie veche aici ", susţine Gheorghe Vătafu - directorul Şcolii Gimnaziale Homorod. 

Puieţii sunt doar din soiuri româneşti şi au fost aleşi special pentru ca aceste soiuri să nu se piardă în timp.

" Noi ne axăm pe conservarea acestor soiuri şi perpetuarea acestor specii de copaci locali care sunt aclimatizaţi aici şi mult mai rezistenţi la boli şi la factorii de mediu ", afirmă Dan Tomescu - administratorul Fundaţiei Mihai Eminescu. 

Reprezentanţii Fundaţiei Mihai Eminescu, patronată de prinţul Charles, vor ca, astfel să îi încurajeze pe elevi să conştientizeze importanţa pomiculturii, dar şi a practicilor tradiţionale în agricultură.

" Este important pentru că elevii nu mai au cursuri la şcoală cum erau mai demult în cadrul cărora să înveţe cum se plantează şi de ce se plantează şi cum sunt soiurile tradiţionale. Probabil ei sunt obişnuiţi să aibă mere în grădină, dar şi nu ştiau ce soiuri sunt ", este de părere Izabela Hertel - manager de proiect. 

Valoarea proiectului este de 220.000 de franci elveţieni şi este implementat şi cofinanţat printr-un program de cooperare elveţiano-român. Proiectul a început anul trecut şi va fi finalizat în mai 2015.