Lucrările de consolidare a spitalului judeţean din Covasna, abandonate

Data publicării:
SPITAL SF GHE 161013

Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântu Gheorghe, cea mai mare unitate medicală din judeţul Covasna, a intrat în reparaţii capitale în urmă cu 10 ani. În tot acest timp s-a reuşit doar consolidarea corpului A şi au început construcţiile la corpul B. Din lipsă de fonduri, însă, lucrările au fost oprite.

"Lucrările de consolidare a stâlpilor şi grinzilor s-au finalizat, sunt lucrările de reabilitare, practic readucerea în starea precedentă a începerii lucrărilor de consolidare, plus asigurarea cerinţelor minime şi mă refer aici la gaze medicale, la sistem de nurse-call, supraveghere, antifoc, antincendiu", declară András Nagy, manager general Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântu Gheorghe

O echipă a Inspectoratului Judeţean pentru Disciplina în Construcţii, care a venit în control la spital, a constatat că lucrările s-au oprit într-un punct vulnerabil.

"Clădirea nu este încă consolidată. Deci în situaţia în care intervin mişcări pe orizontală, ceea ce poate fi şi un cutremur, atunci poate să afecteze această clădire", afirmă Zoltán Mild - Inspectoratul Judeţean pentru Disciplina în Construcţii Covasna

În prezent, pe corpul B al spitalului a fost amplasată bulina roşie, lucru ce avertizează că structura de rezistenţă, extrem de şubrezită, nu va rezista unui cutremur puternic.

"Ne întrebăm dacă într-o zi se va întâmpla o nenorocire atunci poate că, cei determinaţi să aibă grijă de aceste lucruri, vor lua măsurile corespunzătoare şi rapide pentru a consolida această clădire cât mai rapid posibil", spune Lăcrămioara Topolniţchi, medic primar cardiolog. 

Consiliul Judeţean a acordat 1,5 mlioane lei, la care s-au adăugat alţi 500.000 lei din fondurile spitalului. Pentru finalizarea consolidării ar fi nevoie însă de 8 milioane lei. Dacă reparaţiile la al doilea corp nu se termină, spitalul ar putea pierde un program de modernizare cu bani europeni, în valoare de 22 de milioane de euro. Clădirea a fost construită în urmă cu aproape 30 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri