Morţi pe meleaguri străine, repatriaţi cu greu

Data publicării:
MORTI REPATRIATI

La cei 66 de ani ai săi, Ioan Topală, un pensionar din judeţul Sibiu, nu are parte de bătrâneţi liniştite. În urmă cu patru ani de zile fiica sa, Mihaela, a fost ucisă în Italia la locul ei de muncă, de către o grupare mafiotă şi de atunci, bietul om trăieşte parcă într-un coşmar. Secătuit de puteri, bărbatul îşi aminteşte acum de unde a început totul şi cât de greu i-a fost să îşi aducă fata înapoi acasă să o înmormânteze. "Eu am telefonat la consulat şi le-am spus ce s-a întâmplat. Mi-au spus că nu au cum să mă ajute. Am apelat la cunoştinţe", povesteşte Ioan Topală

Ca să poată să o readucă pe Mihaela printre ai ei, Ioan Topală, împreună cu soţia, s-au împrumutat în bancă cu aproape 2.000 de euro. A fost nevoie însă de o sumă de patru ori mai mare, ca să achite, unei frime specializate din Timişoara, transportul sicriului. Patru săptămâni a durat până când bărbatul a putu să aducă, în ţară, trupul neînsufleţit al fiicei sale.

Din păcate, anual, mii de români se confruntă cu astfel de probleme. Multe familii reunţă să mai aducă în ţară trupurile rudelor decedate, pentru că nu îşi permit să plătească transportul acestora în România.

În funcţie de ţara unde se înregistrează decesul, cheltuielile pentru recuperarea cadavrului unui român mort în străinătate variază între 1000 şi 10.000 de euro.

Sumele sunt justificate, spun patronii firmelor de pompe funebre, pentru că transporturile mortuare se desfăşoară în sicrie de zinc, echipate special. Preţul unui astfel de sicriu ajunge la 400 de euro.

Apelarea la o firmă specializată în transporturi şi servicii funerare este obligatorie prin lege în toate ţările membre UE. În ţări ca Italia sau Spania, spre exemplu, morţii străini sunt incineraţi dacă nu sunt preluaţi de familiile lor în mai puţin de un an de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri