Sere Codlea: Odată flori, acum gunoaie

Data publicării:
SERE CODLEA

În anii '80, serele din Codlea erau lidere în Europa la exportul de flori. 3000 de plante erau recoltate zilnic de aici, iar la export mergeau anual câte 9 milioane de fire de flori.

Serele au funcţionat în administrarea statului până în anul 2000, când au fost privatizate. Deşi au fost promisiuni din partea noilor patroni că serele se vor dezvolta şi vor continua să aibă comenzi din toată Europa, lucrurile nu au fost deloc aşa. A urmat inevitabil declinul: în 2007, pe Sere Codlea a fost pus lacătul. Maria Schutz, cea care le-a cumpărat, a fost trimisă în judecată pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, cu daune aduse statului de peste 5 milioane de euro.

Deşi terenul este în proprietatea ei în continuare, acum nimeni nu îl păzeşte, astfel că în sere au năvălit hoţii, care se plimbă aici nestingheriţi. Fură cu maşinile şi căruţele tot ce găsesc, chiar sub ochii poliţiştilor locali, care de multe ori sunt depăşiţi de situaţie.

"Din păcate, ca autoritate locală nu putem să intrăm pe un teren care nu ne aparţine, pe un teren privat, un teren în litigiu. Am încercat cu poliţia locală şi poliţia naţională să-i identificăm pe cei care fac acest lucru. Am încercat cu poliţia locală şi cea naţională", spune Cătălin Muntean, primarul din Codlea.

De la începutul anului şi până acum, oamenii legii au primit zece reclamaţii de furt din acea zonă şi au prins cinci hoţi, pe care i-au şi pedepsit.

"Noi am sancţionat contravenţional şi firma care se ocupă de lichidare pentru că a retras paza de acolo. Considerăm că, dacă ar fi un sistem de pază, furturile ar scădea semnificativ", a specificat  Liviu Naghi, purtător de cuvânt al IPJ Braşov. 

Şi oamenii ştiu cât se fură din fostele sere, dar nu pot face nimic. "Și-au făcut cartier întreg de case din ce-au furat: cărămidă şi geamuri, uşi, au furat, au luat la rând şi au făcut case", spune un localnic.

"Au rămas nişte scheleţi şi ăia s-au furat toţi. Şi au furat şi le-au vândut, dar nimeni nu răspunde", adaugă un alt bărbat.

Localnicii care se mândreau pe vremuri cu serele se gândesc acum cu tristeţe la ce a mai rămas din ele.

"S-a distrus complet, până şi gardul l-au dat jos. A fost suprafaţă de atâtea hectare...păcat, că erau bune", susține un localnic.

Serele Codlea au însemnat 60 de hectare de sere şi 200 de hectare de teren arabil, mii de flori exportate şi sute de tone de legume cultivate. Acum, din sere au rămas gunoaie şi ruine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri