Soluţie la aglomeraţia către munte, un drum forestier. Ministrul Ioan Rus vrea să transforme un drum judeţean în drum naţional

Data publicării:
AGLOMERATIE MUNTE

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, spune că în cel mult un an şi jumătate ar trebui să fie construit un al treilea drum naţional între Braşov şi Câmpina.

Este vorba despre actualul Drum Judeţean 102 I, de pe Valea Doftanei. În acest fel, spune ministrul, s-ar trece la şase benzi de circulaţie, alături de DN1A Bucureşti-Vălenii de Munte-Cheia şi DN1, Bucureşti-Comarnic-Braşov şi nu am mai asista an de an la agmomeraţie pe drumul către munte.

Deşi se află în administrarea judeţelor Braşov şi Prahova, pe acest drum nu a fost turnat niciodată asfalt. Pe el se poate circula doar ca pe un drum forestier, iar pe timp de iarnă este în totalitate blocat. 

Şoseaua are 45 de km şi traversează munţii Paltinu şi Cailor. Ajunge la ieşire din localitatea Câmpina, în judeţul Prahova. În zona Văii Doftana peisajele îţi taie respiraţia, dar facilităţile lipsesc cu desărvârşire. Mai mulţi antreprenori au construit câteva pensiuni la poalele munţilor şi spun că amenajarea drumului de acces în zonă ar aduce alţi investitori.

Drumul ar fi putut fi construit încă din 2008, când consiliile judeţene din Braşov şi Prahova s-au asociat. Atunci exista posibilitatea finanţării lucrărilor prin Programul Naţional "10.000 de Drumuri Judeţene", însă proiectul a fost abandonat din cauza lipsei banilor.

"Dacă, într-adevăr Ministerul Transporturilor doreşte un drum naţional sigur că proiectul va fi cu o altă încărcare şi din punct de vedere tehnic şi din punct de vedere financiar" a spus Mihai Veştea - vicepreşedinte CJ Braşov.

În Braşov, drumul porneşte din localitatea Brădet, după Barajul Tărlung, dar nu este asfaltat decât pe o porţiune de mai puţin de un kilometru. Pentru modernizarea completă a drumului ar fi nevoie de 45 de milioane de euro.

Reporter: Teodora Nicolae
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri