Sari la conținut

Spectacolul celor mai buni prieteni ai omului

Waldo este un ciobănesc german de cinci ani. Avea doar şapte săptămâni când a luat prima lecţie de dresaj, iar acum el este cel care dă clasă altor cursanţi din rasa lui. A câştigat şi concursuri naţionale, iar din vorba stăpânului nu iese niciodată.

"E un câine poate prea docil. Aş fi vrut să fie un pic mai rebel, dar nu e. Un câine chiar docil. probabil şi din cauza antrenamentului foarte mult, obedienţă foarte multă", spune stăpânul lui Waldo.

La fel ca Waldo, zeci de căţei au impresionat publicul cu eleganţa lor. Au salutat spectatorii, au defilat în faţa lor si au făcut demonstraţii de apărare.

Evenimentul a fost coordonat de un psiholog canin care interacţionează cu animalele la fel ca un terapeut. El spune că este important să cunoşti psihologia unui câine pentru a lucra cât mai uşor cu el şi pt a comunica mai bine.

"Câinii au nevoie să fie foarte bine studiaţi, pentru că ei vor ajunge într-o familie care AU nevoie de ei, aici mă refer la familiile în care câinele va avea un suport terapeutic sau câinii care fac un folos societăţii civile, şi anume câinii de căutare salvare", spune Liviu Ionescu - psiholog canin.

"O demonstraţie de dresaj menită să transmită marelui public că totuşi. Câinele nu este neapărat un animal de companie. Te poate ajuta, te poate apăra, te poate bine dispune", spune Paul Mânzală - organizator.

Lecţiile de dresaj încep de la 150 de euro pe lună. În prima etapă, câinele învaţă noţiunile de bază: cum să meagă fără lesă, să se oprească şi să vină la stăpân când e chemat.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Răzvan Rădache