Sari la conținut

Transilvania, primul loc în topul destinaţiilor turistice din 2016

Dacă primul care a promovat satul Viscri peste hotare a fost Prinţul Charles al Marii Britanii, acum localnicii au învăţat să işi facă reclamă la târgurile de turism. Asa că au ajuns cu mesteşugari si bucate traditionale si la târgul de la Brasov, unde satele Viscri, Mălâncrav si Valea Zălanului au fost promovate într-un mod inedit.

" Străinii sunt atrași de locurile noastre pentru că aici mai văd ceva ce la ei nu mai există, o vacă care merge prin mijlocul satului, gâștele care se scaldă în râurile de acolo, țăranii care muncesc la câmp cu coasa și calul după ei ", spune Ana Maria Nicoară - asistent proiect " Patrimoniu multietnic viu ".

Si cine a mers în acest sfarsit de săptămână la Viscri a constatat că satul e plin de turisti, asta deși sezonul de vizitare încă nu e deschis. Nici nu e de mirare însă, pentru că anul trecut localitatea a fost vizitată de peste 30.000 de oameni, adică au fost de 30 de ori mai mulți oaspeți decât localnici.

„ Îmi place foarte mult. Îmi place faptul că a fost rearanjat satul, îmi place că s-a investit în acest lucru și se vede clar ", povesteşte o turistă din Arad.

 Un vizitator din Canada - " Este foarte frumos, îți amintește de istorie acest loc, satul este foarte simplu, dar este o experiență bună să încerci să scapi de orașe, să vezi cum e la țară și să îți amintești istoria României ".

Cea mai apreciată din sat este biserica. Indiferent de sezon, la poarta ei e plin de turiști. Iar motivele sunt evidente.

Biserica din Viscri este cea mai veche fortificație din țară, unde încă se țin slujbe. Este atât de vizitată tocmai datorită faptului că unele lucruri de aici nu au fost deloc modificate, exact ca aceste băncuțe, unde pe vremuri oamenii se rugau. Și asta nu e tot. Treptele de piatră, poarta din lemn și grădina ce o înconjoară, toate arată ca acum câteva secole.

" Avem atâtea adevărate valori, deci nu trebuie să înventăm nimic. Și cred că acestea sunt lucrurile speciale în Transilvania și cred că din acest motiv, anul acesta, pentru Lonely Planet suntem destinația numărul 1, Transilvania ", spune Caroline Fernolend, vicepreşedinte al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust. 

Satul Viscri este unul dintre cele mai cunoscute din Transilvania. Fundația sprijinită de Prințul Charles, lucrează acum la promovarea și restaurarea și altor zone, printre care Mălâncrav sau Alma Vii din judeţul Sibiu.

 reporter: Delia Puşcă

operator: Alexandru Apetroae