Afacerile clujene, pe gustul străinilor

Data publicării:
FAST FOOD

La finalul primului an de activitate în Cluj, firma lui Radu Lupaș și a asociaților lui avea vânzări de 200.000 de euro. Astăzi, restaurantul specializat în salate proaspete, supe de legume și sucuri fresh are o cifră de afaceri de peste 8 milioane de euro, a ajuns în 13 orașe din România, în centre comerciale din Budapesta și în orașul Heillbronn din Germania. Aici există deja un restaurant, iar compania anunță deschiderea altor patru, dar şi creşterea investiţiei iniţiale.

”Investiția a fost de aproximativ 120.000 de euro, bani care au acoperit un studiu de piață pentru o anumită regiune din Germania, deschiderea primei locații, o primă locație stradală urmând ca următoarea locației să fie ceva într-un mall”, explică Radu Lupaș, asociat al lanțului de restaurante.

Intrarea pe piaţa din Germania are şi plusuri şi minusuri.

“Legislația e puțin mai rapidă, puțin mai cursivă, metode de finanțare vei găsi mai repede și mai ușor, însă e mai greu de penetrat o piață stabilă, cum e Germania, cu un brand venit din Est. E o oarecare reticență și trebuie să le demonstrezi înainte că ești viabil, că ești vandabil, faci treabă bună, brandul tău e sănătos și nu numai în Est ci poate să funcționeze și în Vest”, spune Radu Lupaş.

La Idicel-Pădure, în judeţul Mureş, Răzvan prepară, într-o mică fabrică, numeroase sortimente de dulceață, după reţete tradiţionale. Produsele lui sunt vândute în aproape toată ţara, dar din primăvara anului trecut, a început să le şi exporte. A încheiat parteneriate cu magazine din Londra, Verona și Roma, iar până în prezent a trimis 4000 de borcane de dulceață și zacuscă, ce i-au adus un profit de 6.000 de euro.

“În topul vânzărilor cred că ar fi dulceața de afine, apoi de cireșe amare și de cireșe galbene. Astea trei au fost cele mai cerute. Am făcut în toamnă o zacuscă care s-a vândut foarte bine, chiar foarte bine a fost vândută în străinătate și anul viitor vreau să fac mai multă zacuscă”, spune tânărul antreprenor, Răzvan Rusu.

La doi ani de la deschidere, fabrica lui Răzvan şi-a triplat producţia de dulceaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri