Clujean, în semifinalele unui concurs al Comisiei Europene

Data publicării:
CERCETATOR

Oragnizatorii Concursului de Inovare Socială caută proiecte din toate domeniile, care propun soluţii pentru provocările societăţii actuale. Una dintre probleme este o alimentaţie durabilă şi sănătoasă, iar aici cercetătorul din Cluj-Napoca a reuşit să se remarce cu invenţia sa: băuturi "smart" din coji de fructe şi legume, pe care de obicei oamenii le aruncă, dar care sunt pline de vitamine.

"Pentru această competiţie, am plusat oarecum, fiind o extensie a acestui proiect, dar ideea de bază e aceeaşi: crearea unei noi generaţii de băuturi. Proiectul a trecut de etapa tehnologică, de stabilizare de fapt coloidală a sucului, ceea ce ne bucură extraordinar de mult. Asta înseamnă că, atât din punct de vedere senzorial, cât şi al stabilităţii chimice şi coloidale, sucul este gata", spune cercetătorul.

 

Produsul va putea fi folosit nu doar ca băutură răcoritoare, ci şi în tratarea afecţiunilor sistemului digestiv. De altfel, din toamnă, vor începe testele pe subiecţi umani la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca, instituţie parteneră în acest proiect. În plus, sucul va avea un preţ redus tocmai pentru că se folosesc materii prime cu costuri mici, dar şi un ambalaj care-i va proteja proprietăţile.

"În dopul acestei sticle se vor regăsi bacteriile probiotice microîncapsulate. Bacterii ce pot fi eliberate în masa sucului printr-o singură atingere a capacului", susţine Dan Vodnar.

Semifinaliştii concursului vor participa la o Academie de mentorat în materie de inovare socială, ce va avea lor la Viena, în perioada 7-9 septembrie, unde își vor elabora ideile. Juriul va selecta zece finaliști, iar celor mai bune trei proiecte li se vor acorda premii în valoare de 50.000 euro, la finala de la Bruxelles din noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri