Elevii chiulangii rămân fără abonament

Data publicării:
abonamente

37.000 de elevi, de la clasa I până la a XII-a, vor putea primi de luna viitoare abonamente gratuite pe două linii de transport, dacă fac dovada că locuiesc departe de şcoală sau urmează activităţi extraşcolare la distanţă. Administraţia locală din Cluj-Napoca va cheltui, în acest an, peste 4 milioane de lei pentru decontarea abonamentelor. Facilităţile nu vor fi acordate însă şi elevilor chilangii.

"Municipalitatea a prevăzut şi un filtru pentru această subvenţie, filtru care va fi aplicat cu anul şcolar următor, practic cu luna octombrie 2014. Se va lua în calcul tăierea subvenţiei şi a dreptului de a circula gratuit pentru acei elevi care au nota scăzută la purtare, încercând astfel să sprijinim şcolile în menţinerea unui standard cât mai înalt", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene.

Directorii şcolilor consideră că măsura îi va stimula pe elevi să frecventeze cursurile. La Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", aflat în centrul Clujului, 75% dintre cei 820 de elevi ajung la şcoală cu mijloacele de transport în comun.

"Majoritatea elevilor din liceu, care au intrat pe baza mediilor unui concurs, pot proveni din orice parte a oraşului şi ca urmare, pentru a ajunge în centru, sunt multe situaţii unde au nevoie de două mijloace de transport", a explicat Constantin Corega, directorul Colegiului Naţional "Emil Racoviţă".

Părinţii au însă păreri împărţite despre condiţiile puse de primărie pentru subvenţionarea transportului.

"Eu cred că nu îi o soluţie bună să se pedepsească copilul care are asemenea aptitudini faţă de şcoală. Să se aplice alte măsuri, pentru a putea ajunge la şcoală tot aşa gratuit şi prin alte metode să se educe copilul", a declarat o mămică.

"Foarte bună, eu aşa zic. Cred că cu asta o să îi motive pe copii să nu mai chiulească, să nu mai facă prostii la şcoală", a adăugat bunica unui elev din clasa I.

În ultimul an şcolar, elevii clujeni au acumulat aproape un milion de absenţe.

"Încă discutăm de un număr mare de absenţe, 800.000 - 900.000 de absenţe la nivelul întregului sistem. În momentul când calculezi şi calculezi pe săptămână, vezi că în unele cazuri, discuţi de mai puţin de o absenţă pe săptămână. Sigur, sunt copii cu un număr foarte mare, copii problemă şi copii fără nicio absenţă", a explicat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ Cluj.

În prezent, elevii din Cluj-Napoca beneficiează de reducere de 50% la abonamentul pentru două linii de transport în comun, aceştia plătind 42 de lei pentru a circula timp de 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri