Probleme cu cardurile de sănătate. Serverul CNAS nu a funcţionat în prima zi în care cardurile au devenit obligatorii

Data publicării:
CARD DE SANATATE-1

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, pacienţii au aşteptat câteva ore pentru o simplă internare.

"Stau de o oră, așteptăm toți aici, nu ne convine. Dacă nu merge, văd că doamna de la Internări a abandonat sistemul cu carduri și face prin metoda clasică, care e mai eficientă deocamdată", a afirmat un pacient.

"O să așteptăm până când o să reușim să ne internăm. Ne-am activat cardul, ne-am luat cardul, cardul este aici cu noi sau cel puțin cine l-a primit", a spus o pacientă.

"Timpul de așteptare pentru pacienți s-a dublat sau în unele situații s-a triplat chiar", spune Vasile Mureșan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca.

Specialiștii în IT se aşteptau ca sistemul să nu funcţioneze.

"Un sistem de genul acesta se pune la punct în doi ani de zile, dar doi ani de zile în care sistemul funcționează, să poată fi testat, nu în șase luni de zile, în care cinci luni jumătate nu funcționează sistemul și jumătate de lună funcționează într-un picior", a spus Daniel Linte, informatician.

Şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Cluj, zeci de oameni au aşteptat la coadă ca să îşi ridice cardurile.

"Catastrofal, e o catastrofă, o invenție fără nici un sens", a spus unul dintre ei.

"La un oraș întreg ca și Clujul, e un singur ghișeu cu trei ore de activitate. E a treia zi, pentru că nu am prins numere și acum am numărul 47 și nu știu când ajung", a afirmat o clujeancă.

Potrivit statisticilor, 6.000 de clujeni nu au primit cardurile acasă, prin poştă.

"Noi nu le-am primit, dar ne obligă să le declarăm pierdute, să facem cerere pentru duplicat și trebuie să plătim 15,5 lei. Noi nu le-am primit niciodată", a spus unul dintre cei aflaţi în această situaţie.

"La noi se regăsesc un număr de câteva mii de carduri de sănătate, care au fost returnate de către poștă către instituția noastră şi sunt pentru asigurații care nu au medic de familie. Dacă asiguratul figurează cu card emis, dar nu se regăsește nici la noi acest card și nici la medicul de familie. atunci probabilitatea maximă este ca acest card să fie pierdut", a declarat Crina Grozav, purtător de cuvânt al CJAS Cluj.

De la 1 mai, cardurile de sănătate au devenit obligatorii. Pacienții care se prezintă la medicul de familie sau la spital fără acest document nu vor beneficia de îngrijire medicală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri