Proiect pilot pentru depistarea cancerului la sân

Data publicării:
CONSULTATII FEMEI

Maria Lungu este dintr-un sat din județul Bacău. În urmă cu doi ani, i-au apărut primii noduli la sân, în urma unei lovituri. De frică și din cauza lipsei banilor, a preferat să stea acasă și a ajuns la medic abia când boala a afectat și celălalt sân.

"Am ascuns boala, am zis că nu mă operez că au murit atâtea femei. E foarte important să se facă la timp, să se palpeze, să se controleze fiecare femeie, că apare deodată așa", a afirmat femeia.

Cazul ei nu este singular. Ileana Rafel a ajuns şi ea la medic doar când nu a mai suportat durerea.

"Eu cred că fiecare femeie trebuie să-și facă un control fără să fie bolnavă, ca să-și de a seama dacă are ceva la piept sau nu are", a spus aceasta.

Programul lansat de medicii clujeni îşi propune să le informeze pe femei şi să le dea posibilitatea să îşi facă mamografii gratuite pentru despitarea bolii în stadiu incipient.

"Este un program de depistare precoce, adică vizăm să găsim leziuni în stadii în care femeile sunt mai ușor de tratat şi boala este mai ușor de controlat. Putem vorbi de vindecări în stadiile inițiale ale bolii. (...) În special femeile din mediu rural, pentru că ne deplasăm la ele cu unități mobile, achiziționate în cadrul acestui program", a precizat Florian Nicula, director de proiect.

Ultimele date publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că, în anul 2012, în România au fost diagnosticate 9.000 de cazuri noi de cancer la sân și aproximativ 3.200 de femei au murit din cauza acestei boli.

"Supravițuirea în cancerul de sân estimat pe România, pornind de la datele nostre, este în jur de 75%, față de a țărilor unde se face screening de ani de zile, în țările nordice, unde rata este de peste 85%", a precizat Daniela Coza, coordonatorul Registrului regional de cancer NV.

Proiectul lansat de medicii clujeni este finanţat cu 1.800.000 de euro din fonduri norvegiene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri