Românii nu se înghesuie spre Marea Britanie

Data publicării:
romani anglia

Românii, care au avut bilete rezervate la cursa spre Londra, muncesc deja de ani buni acolo. Ei recunosc că englezii au o atitudine discriminatorie în ceea ce îi priveşte, însă spun că seriozitatea românilor le-a schimbat în unele cazuri percepţia. "Eu nu am probleme. Dacă într-adevăr eşti de valoare, îţi faci treaba, nu ai probleme de genul acesta", spune un român care a plecat în această dimineață la Londra.

Englezii sunt însă de altă părere. Penelope Ridgley, care şi-a petrecut vacanţa de iarnă în Maramureş, se teme că, anul acesta, românii vor îngreuna sistemul de protecţie socială din ţara ei. "Sunt puţin îngrijorată. Sistemul nostru este în curs de tranziţie în Anglia, în special sistemul naţional de sănătate şi dacă vom avea mai mulţi oameni, care vor veni aici și vor beneficia de el, se va ajunge la o explozie. Cred că acum vor fi mai mulţi oameni, care vor veni în Anglia", spune femeia.

De la 1 ianuarie, românii şi bulgarii îşi pot căuta locuri de muncă, fără restricţii, în Marea Britanie, Austria, Franţa, Olanda, Spania, Belgia, Germania, Luxemburg şi Malta. Potrivit statisticilor, sunt aproape 2 milioane de posturi disponibile pentru cetăţenii Uniunii Europene. Angajatorii caută în special ingineri şi programatori, bucătari, chelneri, barmani şi agenţi de vânzări.

Britanicii sunt cei mai speriaţi de ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii. Aceasta deşi sunt alte cinci ţări care oferă salarii mai mari pentru imigranţi. În Luxemburg, de exemplu, este stabilit cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeană: 1.874 de euro.


Topul salariilor minime în UE

1. Luxemburg: 1.874 euro
2. Belgia: 1.502 euro
3. Olanda: 1.478 euro
4. Irlanda: 1.462 euro
5. Franţa: 1.430 euro
6. Marea Britanie: 1.190 euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri