Sari la conținut
News Alert

Tehnici de vârf în criminalistică

Spheron este aparatul cu care criminaliştii clujeni lucrează la cele mai dificile cazuri. Cu ajutorul unei camere de fotografiat, aceştia pot să obţină o imagine tridimensională a locului faptei.

În ţară există trei astfel de aparate performante. Dotat cu GPS, un astfel de sistem costă 100.000 de euro.

"Este vârf de tehnologie la ora actuală. Este foarte scump, dar îţi permite realizarea unor imagini tridimensionale ale locului faptei ca într-un video game. Este extraordinar şi extrem de util. Chiar a fost utilizat mult deja de poliţia clujeană", a afirmat Sorin Alămoreanu, expert criminalist.

Ultima achiziţie a poliştilor clujeni este o maşină de teren cu toate dotările de care au nevoie criminaliştii ce lucrează în condiţii extreme. Cu ajutorul ei, o echipă de cinci oameni poate să ajungă în timp record la locul unui incident, de unde să preia probele relevante. Tocmai de aceea, autoturismul a fost dotat cu un frigider special ce coboară temperatura până la -18 grade Celsius.

"Probele biologice sunt aduse în siguranţă. Practic şi dacă se rostogoleşte rezistă la astfel de şocuri. Totul a fost proiectat pe conceptul acesta modern de disaster victim identification, adică de identificare a victimelor dezastrelor, indiferent că vorbim de accidente aviatice şi alte tipuri de catastrofe, incendii, explozii", a explicat unul dintre experţi.

"Totul e organizat, încât să poată să fie dus în spate, sub formă de rucsac sau suplimentar în buzunare. Lanternele sunt cu fixare pe cap, pentru a se deplasa pe timp de noapte. Mâinile trebuie să fie libere", a precizat Gabriel Ţîru, directorul Institutului de Criminalistică.

Maşina şi dotările acesteia au costat aproape 100.000 de euro, bani care au venit din fondul elveţian de investiţii. Tehnica a fost prezentată la Cluj-Napoca, în cadrul Conferinţei Internaţionale de Criminalistică.