Sari la conținut

Cadeţii români şi polonezi se şcolesc în comun la bordul navei Wodnik

Cadeții polonezi au avut un oaspete de seamă la bordul navei Wodnik. Ambasadorul Poloniei în România i-a încurajat pe cei care vor deveni membrii activi ai marinei poloneze.

Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România: "Suntem foarte fericiți că nava marinei poloneze vizitează Portul Constanța. Este un exemplu excelent al colaborării noastre strategice, bilaterlale."

Wodnik servește în marina militară încă din 1976, când a ieșit de pe docurile șantierului din Gdansk. De-a lungul timpului, mii de cadeți au deprins secretele navigației la bordul navei școală.

La bord, viitorii marinari învață să interpreteze hărțile, să lucreze cu sistemele radar sau GPS și să navigheze indiferent de condiții. De lecțiile polonezilor vor avea parte, timp de o lună, și doi viitori ofițeri români, care vor vedea cum decurge cadeția pe Wodnik.

Andrei Zamfir, cadet: "Este foarte important acest schimb de experiență. Îmi dă ocazia să văd cum cadeți din alte țări efectuează practica la bordul navelor proprii militare. "

Viața pe mare presupune sacrificii, eforturi mari și nopți nedormite. Dar misiunea pe care o au tinerii polonezi primează. Este și cazul lui Wiktor, un tânăr de 21 de ani care spune că s-a născut pentru a fi ofițer de marină.

Wiktor Augustyniak, cadet: "Am visat mult timp la asta (n.r. viața pe mare) și sunt mândru de navigatorii din marina poloneză care au luptat, de exemplu, în Al Doilea Război Mondial."

ORC Wodnik va include în voiajul său porturi precum Gibraltar sau Reykjavik, iar marșul se va încheia pe data de 26 iulie în portul Gdynia aflat la Marea Baltică.

Reporter: Paul Greavu
Operator: Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea