Copiii ajută mediul cu ajutorul tehnologiei. Cei mici monitorizează nivelul de deşeuri cu telefoanele mobile 

Data publicării:
RANGERSI

Înainte de a pleca pe teren, micii voluntari din 2 Mai au primit indicaţii de la reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa. Mulţi dintre ei sunt obişnuiţi cu monitorizarea deşeurilor care se întind pe cei 7 kilometri de coastă dintre 2 Mai şi graniţa cu Bulgaria. Au apărut şi feţe noi, care vor să contribuie la un mediu mai curat, aşa cum este şi cazul Daliei.

Dalia Cizic, junior ranger: "Sunt foarte entuziasmată pentru că m-am înscris, am vrut şi anul trecut dar nu am putut. Şi eu ar trebui să ajut planeta în felul meu".

"Pentru mine este o onoare să fiu junior ranger. Ne place foarte mult ceea ce facem, ajutăm natura şi este un lucru bun. Încurajăm oamenii să ne urmeze exemplul. Unii vor, alţii nu sunt de acord", a spus un băiat.

Copiii şi-au schimbat modul de lucru, fiind ajutaţi acum de tehnologie.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Fişele de observaţie sunt mai nou înlocuite de telefoanele mobile. Practic orice informaţie adunată de junior rangeri este introdusă într-o aplicaţie de smartphone."

Cu ajutorul aplicaţiei Marine LitterWatch informaţiile ajung instant la un birou care centralizează rezultatele, iar Agenţia Europeană de Mediu poate să vadă care este situaţia cât mai repede.

Magdalena Nenciu, custodele Rezervaţiei Vama Veche - 2 Mai: "Rezervaţia marină se află totuţi la o distanţă de 50 de kilometri de sediul institutului. Este imposibil fizic să fim aici în fiecare zi. Copiii sunt elevi la şcoala din localitate, fac cinci minute până pe plajă şi ei sunt întotdeauna prezenţi aici."

Lenuţa Butonaru, consilerul educativ al şcolii: "Încă din anul 2008 la şcoala noastră s-a constituit grupul de junior rangeri."

Rezervaţia 2 Mai - Vama Veche se întinde pe nu mai puţin de 5.000 de hectare, monitorizate de 25 de rangeri cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri