Descoperiri arheologice în Constanţa. În ultimele luni au fost scoase la suprafaţă numeroase vestigii arheologice

Data publicării:
descoperiri arheologice1

 

Chiar în centrul vechi al oraşului Constanţa, lucrătorii care muncesc de zor la noul sistem de canalizare au avut surpriza să descopere un zid vechi de aproape 17 secole.

Întrucât lucrările nu puteau sta pe loc, arheologii s-au mulţumit să facă fotografii, iar apoi au acoperit zidul la loc cu pământ.

De când au început săpăturile în centrul istoric al oraşului, zeci de edificii au fost scoase la lumină. Cea mai însemnată piesă este, în opinia arheologilor, un fragment din statuia de marmură a zeiţei Venus.

În altă zonă din apropiere au fost scoase din pământ mai multe fragmente din ceea ce a fost, în perioada daco-romanilor, un vas de provizii.

Arheologii nu sunt deloc surprinşi de descoperiri şi spun că, dacă ar fi fost exploatate din timp, Constanţa ar fi fost un adevărat muzeu în aer liber.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Constanţa: "Dacă acum 100 de ani zona aceasta ar fi fost transformată în rezervaţie arheologică, în acest moment noi am fi avut practic un oraş monument arheologic".

O parte dintre vestigiile istorice descoperite vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Constanţa. Edificiile de dimensiuni mari vor fi însă îngropate la loc.

reporter: Daniel Leancă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri