Incursiune în istoria vechiului Callatis. Singurul papirus din România se află la muzeul din Mangalia

Data publicării:
MUZEU MANGALIA

Muzeul de Arheologie Callatis adapostește vestigii care au fost descoperite atât pe teritoriul anticei cetați, cît și în împrejurimile oraoului. Faptul ca muzeul este situat chiar în zona vestigiilor antice sporeote interesul turiotilor. Mormântul cu papirus este un astfel de punct de atracție.

Marian Cioacă reporter Digi24 Constanţa: "În interiorul acestui mormânt a fost descoperit papirusul scris în limba greacă. Este unic în România şi este unul dintre cele mai vechi documente de acest fel din Europa."

Papirusul a fost descoperit în 1959, într-un complex funerar dreptunghiular şi are o vechime 2400 de ani. Mormântul era acoperit cu trei lespezi masive din piatră, iar în interior este scheletul unui bărbat care purta în mâna dreaptă resturile unui papirus.

Laurențiu Radu, arheolog: "Este posibil ca acest papirus să conțină informații de natură religioasă, așa numitele sfaturi date defunctului pentru modul în care se va purta în lumea de dincolo. Anumite îndrumări cum să se comporte în lumea de dincolo. A mai fost descoperit încă un papirus în Macedonia acesta este al doilea. Din punct de vedere cronologic este greu de spus care este primul și care este al doilea dar deocamdată avem cunoștință de două asemenea obiecte descoperite în Europa!"

În viitor, specialiştii speră că noile tehnologii le vor oferi posibilitatea să descifreze anumite informații pe care acest papirus le conține. Acest document a devenit un punct de atracţie pentru toţi vizitatorii.

Colecţia de artefacte

Colecţia de artefacte a Muzeul de Arheologie Callatis se îmbogăţeşte pe zi ce trece. Ultimele descoperiri sunt câteva obiecte gasite în vechea cetate Callatis. 

Turiştii sunt atraşi şi de secţiunea unde se află coloane antice, fragmente arhitectonice, sculpturi, dar şi mai multe sarcofage din perioada romană.

Robert Constantin, arheolog: "Ele imită un templu. Cel puțin capacul, dacă-l vedeți, seamănă cu suprastructura unui templu cu rampe fixe."

Cetatea Callatis a avut, din nefericire, soarta oraoelor antice peste care au trecut invaziile barbare, apoi Evul Mediu şi apoi vremurile moderne.

Tatiana Odobescu, directorul Complexului Cultural Callatis: "Probabil că astăzi aveam altă situație a vestigiilor de la Callatis. Ce s-a întâmplat a fost o barbarie, practic. Toate construcțiile noi moderne au afectat siturile urbane antice iar astăzi numai in anumite locuri se mai pot efectua săpături arheologice la Mangalia".

Muzeul de Arheologie Callatis este amplasat în centrul municipiului Mangalia oi se poate vizita zilnic, între orele 08:30 şi 16:30. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru adulţi şi de numai 2,5 lei pentru studenţi, elevi şi pensionari.

Dacă doriţi să imortalizaţi artefactele trebuie să ştiţi că taxa pentru fotografiere este de 10 lei, iar pentru filmare 20 de lei.

reporter: Marian Cioacă
operator: Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...