Legătură lac-mare. Ecluza va uni Lacul Siutghiol de Canalul Dunăre-Marea Neagră

Data publicării:
zona in care va fi amplasata ecluza

Ecluza va permite accesul navelor de agrement din canal în lac şi invers. Între cele două se va face legătura în Mamaia Sat, acolo unde le despart doar 30 de metri. Lungimea ecluzei va fi de 32 de metri, lăţimea de 8 metri şi adâncimea apei în zona de navigare de 3,5 metri.

Daniel Georgescu, directorul general al Admnistraţiei Canalelor Navigabile: "Pe Lacul Siutghiol este o ciruclație foarte mică între insula Ovidiu și stațiunea Mamaia și vroiam să dăm posibilitatea turiștilor care vin pe litoral să iasă și pe mare printr-o ecluză". 

În plan sunt structurate mai multe circuite turistice noi, care ar putea fi realizate după construirea ecluzei.

Iulia Stanciu, reporter Digi24 Constanța: "Ecluza va fi destinată ambarcațiunilor mici, cum sunt acestea, astfel turiștii vor putea ajunge mult mai repede cu barca la cetățiile și siturile arheologice din județul Constanța."

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa: "Din estimări şi calcule veniseră aştia de la Canale cu o sumă de 10-12 milioane de euro şi am răcnit la ei şi le-am spus că e o aberaţie asta şi acum o ecluză mică pentru ambarcaţiuni de agrement ar fi între 2 si 3 milioane, care nu e un capăt de ţară."

Realizarea acestui proiect se ridică per total la 6 milioane de euro, iar fondurile ar putea fi absorbite din proiectele europene de dezvoltare. Localnicii cred că ecluza va aduce beneficii tuturor.

Micii întreprinzători așteaptă și ei cu nerăbdare finalizarea proiectului, iar previziunile lor arată că profiturile vor crește considerabil.

Stelică Lascu, propietarul unui club nautic: "Ce benificii credeți că veți avea? Un minim 30%, mă repet, mină de aur unirea lacului cu Marea Neagră, prin această ecluză, care este un proiect vechi și m-aș bucura maxim, maxim să se realizeze. "

Teritoriul luat în considerare pentru construcţia ecluzei este delimitat la sud de lacul Siutghiol, la nord de Canalul Poarta Alba - Midia Navodari, la est de teritoriul administrativ al orașlui Năvodari şi la vest de "Zona rezidenţială Ovidiu".

Iulia Stanciu, reporter Digi24 Constanța: "Chiar în acest loc va fi construită ecluza, cea care va uni Canalul Dunăre-Marea Neagră de Lacul Siutghiol."

Proiectul refăcut după planurile lui Nicolae Ceaușescu datează din 2007 și va ajuta la o creștere semificativă a traficului vaselor de agrement, primele estimări ducând la un procent de 50 %.

Reporteri: P. Greavu, I. Stanciu
Operator: Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri