Sari la conținut

Nave gratis. Garda de Coastă vrea să dea fără plată trei vedete vechi

Cândva au fost mândria Poliţiei de Frontieră şi au făcut istorie pe mare. Vedetele au urmărit braconieri, ori au prins nave cu migranţi în cele câteva sute de misiuni la care au participat.

Timpul a trecut, iar ele au îmbătrânit. Nici randament nu au mai dat în ultimii ani.

Cele două ambarcaţiuni de la Mangalia şi cea din Portul Constanţa au fost scoase la licitaţie, dar nimeni nu le-a vrut.

Preţul de pornire era destul de piperat: aproape 200.000 de euro costau două dintre ele, iar cea mai veche aproape 25.000 de euro.

Anca Medrea, reporter Digi 24 Constanţa: " Vedeta politiei de frontiera a fost în serviciul militar mai bine de 20 de ani. Acum nu mai poate fi folosită decât ca piesă de muzeu. Din ea nu a mai rămas decât carcasa, căci militarii au scos timona, motoarele, staţiile de emisie recepţie şi radarele".

Reprezentanţii instituţiilor publice care sunt interesate să ia navele nu vor putea să le taie sau să le vândă. Le vor înregistra în contabilitate şi le vor folosi doar în forma în care au fost construite.

Bogdan Guiu, director adjunct Garda de Coastă: "De ofertă sunt interesate 3 instituţii: o primarie şi două instituţii de cultură".

26 martie este data limită până la care se poate face transferul fără plată.

Dacă nici aşa Garda de Coastă nu va scăpa de ele, navele vor fi casate şi date la fier vechi.

În urmă cu câţiva ani, Primăria Constanţa a primit tot cu titlu gratuit, patru vedete, pe care le-a pus ca şi simbol al oraşului la trei intrări în municipiu şi în faţa Gării Constanţa.

reporter: Anca Medrea
operator: Alexandru Şerbănescu

editor web: Anca Medrea