Sari la conținut

Nemţi primiţi cu pâine şi sare. Primăria Cumpăna doreşte înfrăţirea cu orăşelul Chieming

Cei 43 de turişti au sosit la prâz în Cumpăna, unde au fost primiţi de primar cu pâine şi sare.

Vizita în Cumpăna a fost penultima lor oprire în România. Timp de o săptămână aceştia au vizitat principalele puncte de atracţie din ţara noastră cum ar fi mănăstirile din România, Delta Dunării, Valea Prahovei sau Piatra Neamţ. Părerea lăsată de români şi primirea caldă de peste tot le-a schimbat nemţilor viziunea despre ţara noastră.

"Am constatat că România este mult mai frumoasă şi totul este mult mai bine faţă de ce informaţii aveam noi în Germania", a spus un turist german. 

Toată excursia a fost plănuită în amănunt de părintele Ionuţ Anghel, care s-a născut în Cumpăna. Convertit la religia romano-catolică acesta s-a mutat de mai bine de 20 de ani în Germania şi acum predică la parohia din orăşelul Chieming, din landul Bavaria. Enoriaşii săi au vrut să cunoască mai bine România şi obiceiurile locului.

Ionuţ Anghel, preot: "Văd ceea ce este frumos, cum stau oamenii încă la poartă, bătrânii copiii povestesc, este un lucru foarte impresionant pentru ei, lucru pe care l-au avut şi ei în comunele lor acum 30-40 de ani, lucru care s-a pierdut şi această comunicare între oameni, acest lucru le lipsesc şi lor."

Primarul localităţii spune că cetăţenii germani pot face investiţii în comună, iar copiii din Cumpăna ar putea participa la schimburi de experienţă în Chieming.

Mariana Gâju, primarul localităţii Cumpăna: Aceşti oameni se vor întoarce şi vor transmite administraţiei publice locale care este adevărata faţă a localităţii noastre, care sunt oportunităţile şi de ce noi locuitorii comunei cumpăna dorim să avem acest parteneriat.

Cumpăna mai este înfrăţită cu alte opt localităţi din întreaga lume.

reporter: Annabelle Borş
operator: Cristian Caciauna

Pe aceeași temă