Sari la conținut

Produse exotice, preţuri pe măsură

 

Obişnuiţi cu preparatele din pui, porc sau vită, românii au, mai nou, în meniuri şi mâncăruri mai exotice. Un restaurant de lux din Constanţa a introdus recent în ofertă file de crocodil sau pulpe de cangur! Carnea acestor animale este considerată mai sănătoasă decât altele şi cu siguranţă are mai puțin colesterol. Dar este şi mult mai scumpă.

Împreună, ele crează o savoare despre care chef Luca spune că italienii sunt îndrăgostiţi. Foarte apreciată în peninsulă, pulpa de cangur în sos de vin şi cartofi este o delicatesă care necesită multă migală, dar şi timp pentru a se prepara. Pulpa de cangur trebuie să stea la marinat cel puţin două zile apoi încă patru ore de fierbere.

Aşadar, peste 50 de ore pentru a ajunge la produsul finit.

Chef Luca e în România de un an şi jumătate şi are în spate experienţa unor bucătării celebre din Statele Unite, Franţa şi Italia. Îi place mult în ţara noastră şi se bucură că poate interacţiona bine cu clienţii.

Luca Maria Siva, şef bucătar: "Fiecare ţară are o mentalitate proprie. În Franţa se mănâncă foarte mult escargot, e o tradiţie acolo, aici deja escargotul e se pare un preparat...nu ştiu. Milano e un oraş mare, foarte mult stres, aici e mai liniştit, mi se pare că am mai mult timp, cum se spune, să dau importanţă clienţilor."

Deocamdată puţini curioşi au experimentat mâncărurile exotice, dar mulţi sunt gata să încerce preparate noi şi inedite: "Merg pe principiul chinezesc: tot ce mişcă, se poate mânca! Dacă e bine gătit. Ai reţeta, mănânci!"

Cei care doresc să încerce carnea de cangur sau crocodil trebuie să meargă la restaurante cu portofelele pline. Spre exemplu un kilogram de carne de cangur ajunge la 150 de lei, ceea ce face ca preparatul din imagini să coste chiar şi 120 de lei.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna