Sari la conținut

Traseele din Delta Dunării, pe smartphone. Aplicaţia Ecoroute a costat 20.000 de euro

Cu un smartphone sau o tabletă, orice turist care ajunge în vacanţă în judeţul Tulcea, poate vedea obiectivele de interes, restaurantele, primăriile sau punctele de prim ajutor din zonă. Toate apar în aplicaţia Ecoroute, dezvoltată de Grupul de Acţiune Locală Delta Dunării.

George Roşca, preşedintele G.A.L. Delta Dunării: Poţi să foloseşti în off harta pe care ai descărcat-o şi să te întorci la locul de unde ai plecat.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Aplicaţia se descarcă rapid pe smartphoneuri şi poate fi folosită chiar şi în cele mai îndepărtate locuri în Delta Dunării pentru că ea nu necesită conexiune la internet.

George Roşca, preşedintele G.A.L. Delta Dunării: Această aplicaţie a fost creată în cadrul unui proiect de cooperare cu Galul Poarta Almajului din Caraş Severin şi practic reprezintă pentru ambele galuri un mod de a pune în valoare potenţialul turistic al celor două zone.

Întreg proiectul a costat 20.000 de euro, bani europeni.

Ileana Ene, consultant în cadrul proiectului: Nu e o aplicaţie închisă, încă lucrăm la ea chiar dacă proiectul oficial s-a terminat. Fotografiile vor fi actualizate, informaţiile despre obiective vor fi la rândul lor updatate.

În nicio lună de la lansarea aplicaţiei, cele mai căutate trasee au fost Colina - Valea Nucarilor - Agighiol, pentru rezervaţia naturală şi bisericile din zonă, Jurilovca - Enisala - Sălcioara, pentru cetatea Enisala, rezervaţia de bujori sălbatici şi lăcaşele de cult, Murighiol - Lacul Sărături, pentru cetatea Halmiris, dar şi pentru flora şi fauna zonei, Murighiol - Uzlina - Lacul Isac, pentru satul pescăresc, dar şi pentru canalul cu nuferi - Litcov şi Jurilovca - Gura Portiţei pentru Capul Doloşman şi Insula Bisericuţa.

Lucian Simion, guvernatorul Deltei Dunării: Mai avem şi alte proiecte în acest sens important este să le armonizăm să nu bombardăm turistul cu tot felul de informaţii.

Aplicatia poate fi descarcata gratuit de pe Google Play, pentru utilizatorii sistemului android. Săptămâna viitoare va fi disponibilă şi varianta iOS a aplicaţiei.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban 

Cu maşina

Traseu 1: Colina - Valea Nucarilor - Agighiol,
Traseu 2: Jurilovca - Enisala - Sălcioara.

Cu barca

Traseu 1: Murighiol - Lacul Sărături,
Traseu 2: Murighiol - Uzlina - Lacul Isac,
Traseu 3: Litcov şi Jurilovca - Gura Portiţei.