Sari la conținut

Vedete noi la Complexul Muzeal. Doi pui de căprioară orfani au fost salvaţi din sălbăticie

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Cei doi pui de căprioară nu au mai mult de trei săptămâni de viaţă şi au fost abandonaţi. Unul dintre ei a fost găsit în pădurea din Buzău, iar celălalt în Tulcea. Deocamdată sunt cazaţi, temporar, in căsuţa iepurilor."

Puii de căprioară au fost găsiţi în apropierea unor case. Proprietarii sunt cei care i-au adus la Constanţa.

Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii: "Sunt nişte oameni, persoane fizice, nişte bine-voitori, care le.au adus şi au încercat să găsească căprioara. Cel de la Buzău a stat şi o zi pe acolo şi n.au identificat-o."

Nu se ştie ce s-a întâmplat şi cum au ajuns puii să fie lăsaţi singuri în pădure. Este posibil ca ambii să nu fi putut să-şi urmeze mama şi astfel să se fi pierdut sau este posibil ca mamele lor să se fi speriat de ceva ori de cineva şi să fi fugit de lângă pui.

Ambele locatare temporare din rezervaţie sunt femele. Nu au primit încă un nume, dar este o temă de gândire pentru reprezentanţii Complexului. Deocamdată, sunt foarte speriate şi rar se lasă admirate de vizitatori.

Momentan, cei doi pui au fost adoptaţi de o capră. Sunt hrăniţi de patru sau chiar cinci ori pe zi iar angajaţii Complexului au grijă de ei exact de nişte bebeluşi.

Geta Stan, muzeograf: "Încercăm să-i obişnuim direct de la capră, nu din biberon, ca să fie acomodarea mai bună. Sunt ca nişte copilaşi: cer mai multă atenţie. Noi ne bucurăm pentru că am mai avut şi în allţi ani. I-am crescut şi au ajuns mari."

De data aceasta, angajaţii Complexului Muzeal nu vor să îi îmblânzească. Atunci când vor creşte suficient încât să-şi poată procura singuri hrana, puii de căprioară se vor întoarce în sălbăticie, în mediul lor natural.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea