Pantofii fabricaţi în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, căutaţi în Occident

Data publicării:
050913 pantofi

Pantofii făcuţi la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin sunt la mare căutare în Occident. Deţinuţii de aici se înghesuie să intre în echipele care lucrează încălţăminte pentru o firmă cunoscută din Germania. Penitenciarul a reuşit astfel să fie printre primele din ţară care realizează venituri proprii.  

170 de deţinuţi ai Penitenciarului Drobeta Turnu Severin lucrează lunar, în cadrul contractului pe care instituţia îl are din 2001 cu o cunoscută firmă germană producătoare de încălţăminte din piele. Oamenii spun că au numai de câştigat din acest lucru. Comenzile merg şnur, iar pantofii produşi de ei sunt apreciaţi pe pieţele din Occident. Modelele cu talpă antistres sunt cele mai cerute. Deţinuţii primesc pentru munca lor, un salariu de 800 de lei şi li se scade o zi din pedeapsă la 3 zile lucrate.

Deţinuţii pot folosi doar 75% din banii primiţi în timpul executării pedepsei. Restul se adună într-un cont, pe care îl pot verifica în orice moment, cu ajutorul unui card. De bani se pot bucura abia când vor fi în libertate. Deţinuţii sunt încântaţi de remuneraţie, dar şi de faptul că pantofii la care au lucrat ajung în vitrinele unor magazine prestigioase din Occident.

Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin a devenit unul dintre primele din ţară din punct de vedere al veniturilor extrabugetare.

„Din luna ianuarie şi până în august 2013, au muncit la acest punct de lucru 1.028 de persoane private de libertate, realizând un venit de peste 850.000 lei”, spune Alina Săvescu, purtătorul de cuvânt al penitenicarului.

Conducerea penitenciarului spune că este asaltată de cereri din partea deţinuţilor care vor să lucreze încălţăminte, iar comisia specială are o misiune dificilă în a alege pe cei care se pretează pentru o astfel de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri