Sari la conținut

Primăria Voineasa, înglodată în datorii  

560 de ani îi va lua Primăriei Voineasa să achite o datorie de 34 de milioane de lei către firma care a construit pârtia de schi. Până atunci însă, primăria are conturile blocate, iar pe pârtie este pus sechestru. Mai multe proiecte ce ar trebui finalizate rămân în aer, pentru că primăria nu va mai primi niciun leu ajutor din partea Consiliului Judeţean Vâlcea.  

Cei mai afectaţi de blocajul financiar în care se află Voineasa sunt în primul rând locuitorii. Oamenii de plâng de drumurile proaste, de lipsa canalizării şi a alimentării cu apă în unele cartiere.

„Infrastructura lasă de dorit aici, după câte se vede. Nimeni nu poate face nimic”, spune un localnic.

Cea mai urgentă problemă care ar trebui rezolvată este însă un pod care face legătura de la Voineşiţa. Are un pilon rupt şi poate oricând să se prăbuşească.

Autorităţile locale recunosc că situaţia este mult mai gravă decât pare, pentru că datoria foarte mare pe care o au de plătit către constructor nu va putea fi achitată niciodată. Bugetul anual al primăriei nu depăşeşte 60.000 de lei. Mai mult, din cauza acestei datorii nu vor mai putea face nicio investiţie şi chiar vor pierde proiectele aflate acum în derulare. Cel mai important este parcul de aventură, pentru care s-ar fi alocat 5 milioane de euro din care 23 la sută ar fi trebuit să fie suportate de Primăria Voineasa.

„E vorba de un parc de agrement poziţionat în zona pârtiei de schi şi reprezintă alternativa de vară a iubitorilor de munte şi de tot ceea ce înseamnă Valea Lotrului”, a spus Geani Man, viceprimar Voineasa.

Nici exploatarea pârtiei de schi nu poate fi de niciun ajutor Primăriei Voineasa. Toţi banii încasaţi aici merg direct în contul arieratelor. O altă soluţie, în afară de banii de la Guvern, ar putea fi un ajutor de la Consiliul Judeţean. Şi de aici însă veştile sunt proaste.

„Consiliul Judeţean nu poate să asigure toată suma, pentru că într-adevăr e vorba de valori foarte mari”, a spus Bogdan Pistol, vicepreşedinte CJ Vâlcea.

Primăria Voineasa a ajuns pe locul doi în ţară în topul localităţilor cu datorii din cauza pârtiei de la Vidra. Ceea ce trebuia să fie şansa localităţii s-a transformat în blestem. Construcţia pârtiei care a costat 50 de milioane de lei a fost contractată de primărie în baza unei garanţii guvernamentale. Firma constructoare a primit doar 35 de milioane, deşi lucrarea este finalizată în proporţie de 92%. Restul de bani plus dobânzile au căzut în spatele administraţiei locale din Voineasa, după ce Guvernul nu a mai dat niciun ban.