Sari la conținut

Românii din Valea Timocului sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi

Mii de români din Valea Timocului sărbătoresc astăzi Crăciunul pe rit vechi. În seara de Ajun oamenii au mers la slujbă după care, în curtea bisericii s-a aprins un foc mare și au cântat lăutarii. Gospodinele au pregătit bunătăți din carne de porc, iar cei mici l-au așteptat pe Moș Crăciun.

În biserica din satul Podvrska, sute de credincioși au venit să se roage în seara de Ajun. S-au adus crengi de copac din pădure pe care preotul le-a sfinţit, iar apoi oamenii le-au luat acasă. Tradițiile au continuat în curtea bisericii unde oamenii au făcut un foc mare iar lăutarii au cântat muzică tradițională de petrecere.

În casele românilor din Valea Timocului femeile au muncit de zor. Au ținut post şi s-au pregătit pentru ziua de Crăciun cu bunătăți tradiționale, printre care şi sarmale. La fel de bucuroşi au fost și cei mici care l-au așteptat pe Moș Crăciun. Au învățat și cântece în românește cu care să îl întâmpine.

"În jur de 60 - 70 de sate din zona Negotin sau Kladovo sărbătoresc Crăciunul după calendarul Iulian. Se poate vedea că nu este nicio diferenţă între România de peste Dunăre şi românii de aici, din Serbia de răsărit, de pe Valea Timocului", a spus Tihan Matasarevic, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea".

După Crăciun, familiile de români din Serbia vor începe pregătirile pentru noaptea de Revelion.