Sari la conținut

Un bărbat a fost decapitat de un coleg care încerca să îl salveze de sub un mal de pământ

Continuă cercetările oamenilor legii în cazul celor doi muncitori prinşi ieri sub un mal de pământ, în timp ce lucrau la o reţea de canalizare. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Iar în urma necropsiei se va stabili încadrarea juridică. Între timp, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă a ajuns astăzi în Poiana Mare pentru a audia martorii. Până acum, inspectorii au stabilit că muncitorii lucrau cu forme legale. Accidentul de muncă s-a petrecut ieri în comuna Poiana Mare. Doi muncitori lucrau la reţeaua de canalizare, moment în care au fost înghiţiţi de un mal de pământ. Un alt coleg de-al lor a vrut să îi salveze, însă printr-o manevră a utilajului folosit, unul dintre muncitori, un bărbat de 25 de ani a fost decapitat. Celălat a fost scos în siguranţă şi dus la spital.  

Salvatorii de la ISU au ajuns prea tarziu la Poiana Mare. Pentru un tanar de 25 de ani, nici ei si nici elicopterul SMURD trimis de la Craiova nu au mai fost de ajutor. Barbatul lucra un sant pentru reteaua de canalizare cand pamantul s-a surpat si l-a prins pe el si pe inca un muncitor. Disperati colegii au incercat sa-i ajute. Soferul de pe excvator s-a urcat in cabina si a incercat sa ia pamantul de pe ei. Din nefericite, lama excavatorului l-a ucis pe tanar.

"Lucram doamnă şi s-a surpat pământul peste ei şi atâta tot. Cupa a fost pusă pentru protecţie acolo , am tras cupa afară, am scobit lângă el şi am văzut că nu mai are capul", a povestit Dumitru Stănică, şoferul excavator

A reuşit însă să îl scoată pe celelalt în viaţă. Au sărit cu lopeţile şi ceilalţi muncitori.

"Prinsă doi inşi şi ce să urmeze, muncirăm până scoserăm unul în viaţă", a spus unul dintre ei.

"Au fost doi, nu unul, eu sării la primul din faţă că era şi ăla cu mâinile şi al doilea îl adsuseră băieţii aci şi deja era.."

Când au venit salvatorii de la ISU nu se mai putea face mare lucru. Muncitorul rănit a fost transportat cu un elicopter la Craiova.

" O persoană a fost salvată de echipajul Smurd, din păcate pentru cealaltă nu s-a mai putut face nimic", a declarat Marian Casapu, comandantul Detaşamentului de Pompieri Calafat.

''Un pacient de 46 de ani , politraumatism prin accidnet de muncă am înţeles, în momentul acesta este conştient, stabil", a precizat Ligia Bazăverde, medic SMURD.

Cel care trebuia să supravegheze lucrarea nu era acolo când tragedia s-a întamplat. Spune însă că cei doi muncitori nu au respectat normele de protecţia muncii.

"Erau amândouă sprijinirile aici, una era scoasă, trebuia să facă un racord la o casă şi au făcut şi al doilea racord şi trebuia să facă legătura, dar fără sprijiniri, fără nimic, şi se face mai greu şi..asta s-a întâmplat", a spus Traian Ionescu, şef de santier.

Inspecţia muncii caută acum explicaţii pentru cele întâmplate.

"Să stabilim elementele răspunzătoare de producerea evenimentului respectiv şi sigur se vor aplica şi nişte sancţiuni, contravenţionale, penale, în funcţie de rezultatul cercetărilor", a declarat Silviu Poenaru, inspector- şef ITM Dolj.

Şi poliţia a deschis o anchetă. Şoferul excavatorului poate fi acuzat de ucidere din culpă.