Sari la conținut

BRĂILA. La plajă, cu bani puţini

Iuliana a venit în acest weekend pentru prima dată în staţiunea brăileană Lacu Sărat. Stă la soare şi îşi tratează durerile de spate.

Iuliana Hăulică: "Şi tinerii au probleme din cauza muncii, muncind te doare spatele. Trebuie să vii să-ţi faci un tratament".

Nu îşi permite un sejur la mare, aşa că Lacu Sărat a devenit locul potrivit pentru plajă şi bălăceală.

Iuliana Hăulică: "Ai tot ce-ţi trebuie, ai o terasă, ai apă, ba chiar e mai bine, ai nămolul cu care poţi să te dai şi să te simţi bine. Valurile lipsesc, dar ce să facem? Venim unde avem posibilitatea".

Din ce în ce mai mulţi tineri descoperă la final de săptămână această staţiune. Cu doar 6 lei plătiţi la intrare, pentru ei Lacu Sărat s-a transformat în Mamaia Săracilor.

"I se mai spune şi Mamaia Săracilor în legătură cu cei care nu au posibilitatea de a ajunge la mare, aici este o oportunitate de a ajunge mai multe persoane" spune un turist.

"Este o alternativă. Eu sunt din Galaţi, este foarte aproape. Este foarte bine" spune un gălăţean.

Chiar şi străinii sunt surprinşi de staţiunea brăileană, pe care o descoperă de multe ori întâmplător, şi pe care ajung să o vadă drept o comoară ascunsă a României.

Antimo Castillono, turist: "Eu prefer să vin aici decât să mă duc la mare la Constanţa, pentru că aici este mai frumos. De asemenea şi "sănătos", cum se spune în limba română".

Pentru alţii, concediul înseamnă cel puţin şapte zile petrecute aici. Acest domn s-a îndrăgostit de staţiune în perioada comunismului şi, de atunci, vine aproape în fiecare an.

Nicolae Onu: "Pe vremuri era mult mai bine, toate terasele erau pline, se făceau serbări. Veneau olandezi, veneau cehi".

Nu a renunţat la staţiune nici după 30 de ani, deşi vine de la 300 de kilometri distanţă, din Braşov.

Nicolae Onu: "De câte ori vin mă simt tânăr, puternic, viguros. Dacă am lipsit trei ani deja a început să mă doară ghenunchii, spondiloza un pic".

Lacul conține importante rezerve de nămol sapropelic. Aici pot fi tratate bolile reumatismale, inflamatorii, dermatologice şi afecțiuni respiratorii. Suprafaţa lui este de 1,72 km pătraţi iar adâncimea de aproape doi metri.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Luigi David