Sari la conținut

BRĂILA. O elevă româncă, printre cei mai buni din lume

România a ocupat un loc pe podium, alături de Australia și Statele Unite ale Americii, la neuroștiințe. Meritul îi aparține Andrei, o elevă în clasa a XI-a, din Brăila.

Andra Cristiana Ștefan - elevă Colegiul Național "N. Bălcescu" Brăila: "La început a fost destul de greu pentru mine, deoarece materialele de studiu au fost în limba engleză și a trebuit să mă obișnuiesc cu terminologia".

Una dintre probele la care tânăra a excelat a fost cea de neuro-anatomie, unde a trebuit să identifice structuri din creierul uman. O performanță impresionantă, dacă ar fi să luăm în calcul faptul că eleva nu a călcat niciodată într-un laborator de specialitate.

Andra Cristiana Ștefan - elevă Colegiul Național "N.Bălcescu" Brăila: "Universitatea unde am susținut proba ne-a oferit specimene de creier uman real. A fost prima dată când am văzut un creier uman, dar m-am descurcat destul de bine, deoarece am studiat pe imagini și nu a fost foarte diferit, doar ideea că în față am un creier care a aparținut unei persoane era un pic ciudată".

Cristian Gurzu - profesor de biologie Colegiul Național "N.Bălcescu "Brăila: "Nu este o materie studiată la școală, este o materie de nivel universitar și, ca atare, mă bucur că Andra a reușit să facă față la un astfel de concurs. Este o performanță, având în vedere că nu avem totuși material natural. Acesta se găsește numai în universități, deci numai la facultate se poate face o astfel de pregătire".

Pentru concursul din Australia, eleva s-a pregătit din cărți, atlase și de pe internet, adică doar teoretic.

Cristian Gurzu - profesor de biologie Colegiul Național "N.Bălcescu" Brăila: "Are o foarte bună percepție vizuală pentru acest domeniu, care, într-adevăr, este destul de complex ca să cunoști creierul în detaliu".

Cristian Toncea - director Colegiul Național "N.Bălcescu" Brăila: "Rezultatul Andrei vine să încununeze o muncă îndelungată, ea fiind un copil cu rezultate deosebite, atât la chimie cât și la biologie. La chimie fiind olimpică naținală încă din clasa a 7-a cu numeroase premii și rezultate foarte frumoase".

"Este foarte ambițioasă, învață foarte mult, știu că a muncit din greu pentru acest premiu, a învățat toată vacanța, sunt foarte mândră de ea" spune o colegă de-a Andrei.

După liceu, Andra se visează departe de România. În Anglia, acolo unde vrea să studieze ştiințe biomedicale.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David

Pe aceeași temă