Caleşti fără cai

Data publicării:
calesti

Trăsurile au fost cumpărate din bani publici în urmă cu 10 ani şi de atunci au existat zeci de promisiuni că vor fi introduse într-un circuit turistic pe străzile Galaţiului. Din păcate, soarta caleştilor a fost cu totul alta. Trăsura Victoria Lux se umple de praf în garajul Consiliului Judeţului, printre obiecte vechi, şi nu a mai văzut lumina zilei de foarte mulţi ani.

Pentru că ocupa spaţiu degeaba în garajul Consiliului Judeţului, trăsura cea mare, Valurile Dunării, a fost depozitată la herghelia Direcţiei Silvice, de la ieşirea din oraş.

Georgiana Dediş, reporter Digi 24: "Această caleaşcă ar fi trebuit să se vadă pe străzile oraşului Galaţi la diferite manifestări culturale. Cu ea ar fi trebuit să se plimbe atât gălăţenii cât şi membrii fanfarei Centrului Cultural. Pentru că lipsesc caii, aceasta stă nefolosită de câţiva ani într-un hangar."

Pentru ca cele două trăsuri să-şi găsească utilitatea, s-a vorbit la un moment dat şi de un parteneriat între Centrul Cultural şi Direcţia Silvică, cea care are în proprietate Herghelia de la Tuluceşti, însă nici acest proiect nu a dat roade. Pentru această activitate este nevoie de şase cai puternici, special antrenaţi pentru sport şi agrement, care să nu se sperie de zgomot. În plus, cheltuielie cu întreţinerea cailor sunt destul de mari.

Luca Gheorghe, purtător de cuvânt Direcţia Silvică: "Întreţinerea unui cal este scumpă. De multe ori mai scumpă decât o maşină. Un cal poate fi cumpărat între 500 de lei şi 50.000 de lei."

Chiar dacă, deocamdată, nu sunt cai pentru a trage cele două trăsuri, conducerea Centrului Cultural nu renunţă la ideea de a le vedea pe străzi.

Sergiu Dumitrescu, director Centrul Cultural "Dunărea de Jos": "Cum să renunţăm la proiect? Caleştile sunt în stare foarte bună, o să le vedeţi. Atât. Cai trebuie."

Nicolae Bacalbaşa, preşedinte CJ Galaţi: "Fără îndoială caleştile alea nu sunt o idea rea. Deci au fost o investiţie bună? Eu cred că poate fi trentabilizată."

Părerile gălăţenilor în ceea ce priveşte cele două caleşti sunt împărţite.

"O investiţie inutilă, doar să faci pozele cu ele ca altfel nu vad utilitatea practica" a spus un gălăţean.

"Aţi plăti să vă plimbaţi cu o trăsură. De ce nu? Pai, decât să plătesc pe o maşină decapotabilă, mai degrabă mă plimb în trasură" a spus un gălăţean.

"Asta era pe timpul boierilor, mergeau in caleaşcă. Noi mergem acum cu autobuzul" a mai spun un gălăţean.

În lipsa cailor, conducerea Centrului Cultural "Dunărea de Jos" are şi o soluţie de rezervă, dar doar pentru trăsura Valurie Dunării. Aceasta este proiectată să poate fi tractată şi de maşini, aşa că această variantă ar avea şanse mari să fie pusă în practică.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operatori: I. Mocanu, B.Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri