Codaşi la igiena orală

Data publicării:
periuta 1

"Mă spăl pe dinţi când plecăm pe la Galaţi..Mai rar, nu foarte des. Când merg la oraş" spune un localnic din comuna Tuluceşti.

Studiul arată că nu mai este de mult o afacere să vinzi pastă şi periuţe de dinţi. Orăşenii folosesc în medie două tuburi pe an şi schimbă periuţa la un an şi jumătate..

"Nu prea se vând, probabil ori le mai cumpără din altă parte. Nu ştiu ce să vă spun. La noi vânzările merg, mai răruţ, merg vânzările prost" declară o vânzătoare de sat.

Iulian Mihalache, medic stomatolog: "Cred că mai mult lipsa de educaţie ar fi, că acum o periuţă şi o pastă de dinţi toată lumea cred că îşi permite. Doar în momentul când au nevoie şi au urgenţă mai reacţionează într-un fel şi apelează la doctor".

Iar dacă orăşenii încep să descopere periuţa de dinţi electrică, la sate, una clasică este folosită zece ani. Aproape niciodată nu e schimbată pentru că se toceşte, ci din alte motive.

"Mă spăl când pot. Periuţa de dinţi o schimb când se prăfuieşte" spune un sătean.

Locuitorii din mediul urban apelează la medicul stomatolog doar atunci când intevin problemele medicale urgente.

Iulian Mihalache, medic stomatolog: "Prima dată iau ei pastile după cum consideră, după merg la farmacist şi în momentul în care văd că e imposibil apoi vizitează un medic stomatolog şi facem şi noi ce mai rămâne de făcut".

"De la farmacie tot timpul iau pastile. Dacă aş avea un ban grămadă m-aş duce şi la domnul dentist. Dar dacă nu am mai ameliorez cu ce pot. Periuţa cam de două ori, aşa o schimb" declară alt localnic.

Cu asemenea părinţi şi urmaşii lor au de suferit. Patru din zece copii au carii la dinţii definitivi şi 90 la sută sunt netratate. Din păcate, este un tip de educaţie care lipseşte şi la şcoală.

Iulian Mihalache, medic stomatolog: "Partea cu educaţia este zero. Cred că ar trebui începută în primul rând din şcoală. Mai multe programe în şcoală".

Dincolo de neglijenţa adulţilor şi indiferenţa şcolilor, în România avem şi prea puţini dentişti.

Unul la 4.400 de pacienţi, faţă de 1.000-1.500 cât este media în majoritatea ţărilor central-europene.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri