Sari la conținut

Conac boieresc, schimonosit cu termopane

O ruină impunătoare care trage să moară. Aşa ar putea fi descrisă starea în care se află, astăzi, conacul boierului Tache Anastasiu, fost prefect de Tecuci şi senator de Covurlui între anii 1878-1898.

Prin testament, Tache Anastasiu a lăsat conacul Academiei Române pentru a înfiinţa aici o şcoală de opt clase.

Aşa s-a şi întâmplat până în 2011, când şcoala a fost desfiinţată, iar imobilul a trecut în administrarea Primăriei. De atunci clădirea a fost lăsată la voia sorţii.

Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană pentru Cultură: "Clădirea este astăzi monument istoric, însă, deşi a fost reabilitată pentru ca elevii să înveţe în bune condiţii. Încet, încet datorită dezinteresului autorităţilor locale a ajuns într-o stare avansată de degradare vizibil avansată".

Într-una din fostele de săli de clasă, cei de la Primărie au amenajat grădiniţa din sat. Pentru că grupul sanitar este în curte, micuţii sunt nevoiţi sa meargă la toaletă în curte, indiferent cât de frig este afară.

Carmen Suruianu, educator: "Mergem aşa acolo, pe timp de iarnă ca la oricine mai îngheaţă apa. Cei care au nevoie urgent îi scoatem care nu, mai fac dimineaţa acasă, după-amiază după 12 acasă".

Primarul în grija căruia este conacul recunoaşte cu seninătate că nu are bani pentru a reabilita imobilul.

Niţă Chebac, primar comuna Griviţa: "Noi nu facem decât lucrări de întreţinere în limita fondurilor disponibile. Mai ales anul acesta nu avem nimic prins ştiind că legea bugetului ne-a afectat ca UAT".

Puţinele intervenţii asupra clădirii au fost făcute fără avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

În locul vechilor ferestre, au apărut de curând geamuri termopan, iar la câţiva metri de conac a fost construită o toaletă. Însă, tot fără aviz.

"Această tâmplarie din PVC cu geamuri din termopan nu aveau ce să caute la un imobil monument istoric decât dacă ar fi fost făcute din lemn stratificat" spune un istoric.

Primăria riscă acum amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, însă acest aspect nu pare să-l deranjeze prea mult pe edil.

Niţă Chebac, primar comuna Griviţa: "Suportăm consecinţele dacă greşim, fiecare om greşeşte în viaţă".

Localnicii îşi amintesc că odinioară conacul era mândria satului.

"Era frumos, acum nu vedeţi cum arată? Ruşine, se dărâmă" spune un sătean.

"Păcat de şcoala asta care au închis-o. În loc să înveţe copii aici îi duci tocmai la Griviţa" declară alt localnic.

Conacul de la Călmăţui nu este singura proprietate care a aparţinut lui Tache Anastasiu.

Prin testamentul din 1897, el a lăsat moşia de la Ţigăneşti, Academiei Române.

Potrivit istoricilor, Tache Anastasiu este cel care a înfiinţat împreună cu I.C Brătianu şi Mihail Kogălniceanu, Partidul Naţional Liberal.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu