Generaţia care învaţă fără manuale

Data publicării:
elevi clasa

La o lună de la primul clopoţel din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a, încă mai aşteaptă abecedarele.

Pentru a suplini lipsa manualelor directorii de şcoli s-au bazat, în primul rând, pe experienţa dascălilor.

Luminiţa Chiriac - director Şc. Gimnazială ''Ştefan cel Mare'' Galaţi: "Avem cadre didactice cu multă experienţă care s-au adaptat uşor, avem manualele vechi pentru clasa a II-a. Ni s-a spus de la Inspectoratul Şcolar că în jurul datei de 20 octombrie vor fi manuale pe bănci şi le-aşteptăm cu drag".

Învăţătorii speră să intre în posesia acestora cât mai curând. Până atunci, însă, vor trebui să redacteze fişe de lucru şi să apeleze la îngăduinţa părinţilor.

Nicoleta Popa predă copiilor de peste 20 de ani, iar experienţa a ajutat-o să se adapteze situaţiei.

Nicoleta Popa - învăţător clasa I Şc. ''Ştefan cel Mare'' Galaţi: "Ne bazăm foarte mult pe bugetul alocat de părinţi. Multiplicăm, xeroxăm, umplem cartuşele pe banii părinţilor".

Iar fişele de lucru nu se fac la întâmplare. E nevoie de timp, multă răbdare şi atenţie din partea dasălilor.

Daniela Balcan - învăţător clasa a II-a Şc. ''Ştefan cel Mare'' Galaţi: "Durează, în general o după-amiază întreagă deci după programul de muncă, acasă ne pregătim activitatea temeinic pentru că nu putem veni şi preda copiilor integrat fără a căuta toate sursele şi a corela temele pe care le avem noi în programă cu cerinţele actuale".

După ce a fost contestată licitaţia, Ministerul Educaţiei a decis ca elevii să folosească manualele vechi până se vor reglementa lucrurile. Chiar şi aşa, soluţia nu este mulţumitoare pentru că manualele vechi sunt depăşite şi nu respectă programa actuală.

Daniela Balcan - învăţător clasa a II-a Şc. ''Ştefan cel Mare'' Galaţi: "Din manualul de matematică şi explorarea mediului lipsesc conţinuturi precum înmulţirea, împărţirea, fracţiile, iar în programa actuală copiii trebuie să pregătească aceste noţiuni în vederea testării naţionale, deci nu ne sprijină în totalitate".

"Într-adevăr, Ministerul pune la dispoziţie, dar ca să lucrezi după acele manuale, acele manuale sunt foarte vechi, nu sunt în concordanţă cu programa şi dacă vrem performanţă de la ei trebuie lucrat suplimentar" a spus un părinte.

Părinţii sunt conştienţi că învăţământul e gratuit doar pe hârtie şi sunt dispuşi să bugeteze anumite activităţi pe care le desfăşoară copiii la şcoală, însă aşteaptă o contribuţie şi de la stat.

"Nu au primit nimic, nimic. Începând cu caietele speciale, cărţi, totul, culegeri am cumpărat" a declarat alt părinte.

Pentru că termenul de contestare a reevaluării licitaţiei făcute de minister a expirat, pot fi semnate contractele pentru tipărirea manualelor. Abecedarul nu va ajunge prea repede sub tipar şi nici pe băncile elevilor.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri