Sari la conținut

Pensionară datoare la stat. Casa de Pensii susţine că femeia a încasat pensia ilegal

Gabriela Panait a început să primească pensie de urmaş în anul 2007, după decesul soţului. S-a întocmit dosarul de pensionare, iar femeia încasa lunar câteva sute de lei de la stat. Până în vara acestui an când a primit o înştiinţare că pensia i-a fost suspendată. Ba mai mult, trebuie să returneze 16 mii de lei.

Cele 16 mii de lei reprezintă suma aferentă pensiei din ultimii trei ani. Speriată de cifrele din acte, femeia a mers la Casa de Pensii să ceară explicaţii.

Gabriela Panait, reclamantă: "Mi-au zis că dosarul nu este complet şi că este greşeală de la ei, că mi-au dat şapte ani de zile, trebuia să-mi dea doar şase luni. Asta mi-au spus. Eu nu am ştiut legea, eu am încasat în urma deciziei definitive pe care am primit-o."

Reprezentanţii Casei de Pensii recunosc că a fost greşeala unui funcţionar. Totuşi susţin că femeia a încasat pensia ilegal.

Nicuşor Zburlea, purtător de cuvânt Casa de Pensii Galaţi: "Acea decizie este eronată. Prin verificările care s-au făcut la nivelul case de pensii, este un proces amplu, nu numai la Casa de Pensii Galaţi, în cazul dumneaei nu sunt îndeplinit condiţiile legale de acordare a pensiei."

Chiar dacă este greşeala instituţiei, Casa de Pensii a început procedurile de executare silită pentru a recupera cele 16 mii de lei. Femeia nu are niciun venit acum şi se teme că-i va fi luată casa.

Melania Verber, vecină: "Are o fiică bolnavă, care are probleme destul de mari. O duce pe la Iaşi."

O soluţie să scape de această datorie ar fi să conteste decizia Casei de Pensii în instanţă. Însă, este o cale lungă de parcurs.

Carmen Bordei, avocat: "De principiu aceşti bani trebuie plătiţi. Există o dispoziţie legală în legea care reglementează plata pensiilor şi a asigurărilor sociale. Dat fiind că este culpa unui funcţionar se poate îndrepta împotriva instituţiei care a angajat funcţionarul pentru a recupera într-un fel prejudiciul cauzat."

Conducerea Casei de Pensii a întrunit o comisie de disciplină care să analizele greşeala funcţionarului în acest caz.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Liviu Hagiu