Peste 150 de copii cu păduchi

Data publicării:
eleve toxinfectie

Triajul epidemiologic se efectuează în şcoli şi grădiniţe după fiecare vacanţă. Dacă anul trecut, în aceeaşi perioadă, medicii s-au confruntat cu o epidemie de varicelă, anul acesta este foarte mare numărul copiilor depistaţi cu păduchi.

dr. Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: „Pediculoză, în urban 77 de cazuri şi în rural 74. Angine, în urban 5, în rural 17. Alte boli infecţioase, în urban 30, în rural două."

De cele mai multe ori, aceste afecţiuni sunt semnul sărăciei. Apar la copiii care nu primesc o educaţie pentru sănătate şi nu cunosc normele de igienă.

dr. Valentin Boldea, medic de familie„Nu ştiu să folosească apa şi săpunul şi dau vina de multe ori pe lipsurile economice din familie."

dr. Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: „Schimbul de căciuli la copii, de lenjerie. Probabil că au fost plecaţi în vacanţe sau tabere şi există un risc acolo unde igiena lasă de dorit."

Dar nu numai copii din familii cu probleme financiare au fost depistaţi cu astfel de boli. Asta deoarece, bolile parazitare sunt contagioase.

dr. Valentin Boldea, medic de familie: „Aceşti paraziţi se transmit de la o persoană infestată la o persoană care nu este certată cu igiena şi astfel depistăm şi copii cu pediculoză deşi ei în familie respectă toate normele igenico-sanitare."

Numărul mai mic de cazuri de copii cu păduchi în mediul rural este cauzat de neraportarea medicilor din sate. Asta deoarece, în mod normal, aceste triaje sunt efectuate de medicii şcolari, iar în mediul urban sunt doar medicii de familie care fac acest lucru benevol.

dr. Valentin Boldea, medic de familie„Ei nu au nici obligativitatea de a efectua aceste activităţi, fie că vorbim de triaje sau de vaccinările în cadrul campaniilor şcolare."

Copiii care au fost depistaţi cu astfel de afecţiuni au fost trimişi acasă de urgenţă, iar revenirea lor în colectivitate se va face doar cu avizul medicului şcolar sau al medicului de familie.

Triajul efectuat de Direcţia de Sănătate Publică a vizat 233 de unităţi de învăţământ, fiind examinaţi 51.371 de copii, din totalul de 57.931 care erau înscrişi pe liste.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri