Sari la conținut

Proiect mort, sub manevre de resuscitare

"Sunaţi pentru asistenţă medicală. Inclusiv el ne spune să sunăm. Îndepărtaţi hainele de pe pieptul pacientului pentru a-i expune pielea. Acestea sunt padelele. Vedem pe padele, prin ele se livrează şocul, pe padele avem deja nişte pictograme. Zic eu că-s foarte uşor de folosit, ştim numai uitându-ne la ele unde anume să le montăm" explică unul dintre paramedicii SMURD..

O amplă campanie de instruire a populaţiei privind folosirea defibrilatorelor şi acordarea primului ajutor a început în şcolile gălăţene.

Vor urma universităţile şi instituţiile publice. Acţiunea vine la mai bine de doi ani de la amplasarea a şapte defibrilatoare în zonele aglomerate ale oraşului.

Cum proiectul nu a inclus din start şi educarea populaţiei, nimeni nu a avut curaj să le folosească până acum.

Costică Voicu, preşedinte Asociaţia SMURD: "Am început ceva mai târziu pentru că nu am avut personalul calificat care să ne permită să mergem într-un mod ordonat, într-un mod planificat să avem astfel de activităţi".

Deşi au fost oameni care au suferit un stop cardiac în timp ce se aflau pe stradă, în zonele în care sunt defibrilatoare, trecătorii au preferat să aştepte ambulanţele.

Mihai Polinschi, şef SAJ Galaţi: "În primul rând este vorba de frică. Să nu fie acuzat că ai făcut ceva greşit, deşi cu aceste defibrilatoare nu se poate greşi, nu se poate face rău. Toată lumea trebuie să ştie că există o lege internaţională în acest domeniu, care se cheamă Legea Bunului Samaritean, care este prezentă şi la noi în legea 95 şi care spune că orice persoană care acordă primul ajutor cu bună intenţie este exonerată de orice răspundere atât penală cât şi civilă".

Deşi au fost instruiţi de către paramedicii SMURD, elevii au emoţii când folosesc defibrilatoarelor.

"Nu cred că aş încerca acest lucru pentru că sunt o persoană mai emotivă şi nu cred că aş putea să îi îmbunătăţeasc starea, cred că mai tare aş agrava-o" spune un elev.

"Mi-ar fi puţin teamă că normal că eşti panicat când vezi că eşti pus într-o asemenea situaţie şi vezi că nu este nimeni, dar trebuie să ajuţi aceea persoană, că trebuie să mai trăiască măcar o zi" declară un alt tânăr.

Nicoleta Constantin, director Liceul Tehnologic "Anghel Saligny": "Noi ne-am propus să achiziţionăm în şcoală un defibrilator şi câteva manechine pentru a putea face practic acest exerciţiu, elevii să se simtă bine în momentul în care vor acorda primul ajutor".

Galaţiul a fost primul oraş din ţară în care s-au montat defibrilatoare.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu