Sari la conținut

Studenţii gălăţeni, în grevă japoneză

Câţiva studenţii gălăţeni au intrat miercuri la cursuri purtând la braţ banderole albe pe care au scris "25%". Ei cer astfel ca legea Educației Naționale să fie modificată.

Ionuţ Dumitraşcu - preşedintele Ligii Studenţilor: "Noi încercăm să punem presiune pe guvernanţi, pe clasa politică din România pentru a adopta asumările pe care le-au făcut de-a lungul timpului. Din 2011 în coace toţi miniştrii educaţiei şi-au asumat că vor da 25 la sută în alegerea rectorului pentru studenţi, dar din păcare am avut patru ordonanţe care au modificat legea educaţiei şi nici una dintre ele nu prevede procentul de 25 la sută".

Protestul a fost însă unul anemic, cei de la Liga Studenţilor reuşind să împartă puţin peste 100 de banderole albe. Studenţii care s-au alăturat grevei speră ca acţiunea lor să nu rămână fără ecou.

"Sperăm că vom obţine ceva cu această formă de protest pentru că trebuie să conteze şi opinia noastră, nu doar ceea ce vor cadrele didactice" spune un student.

"Susţinem 25 la sută pentru alegerea rectorului. Conform noii legi a educaţiei procentul variază între patru, trei şi 20 la sută, în funcţie de universitate" declară alt tânăr.

Nu doar studenţii de la Galaţi au intrat în grevă. Lor li se alătură colegi din cele mai importante centre unversitare din ţară.

Asociaţiile studenţeşti au formulat chiar o scrisoare deschisă adresată tuturor membrilor comunităților academice și reprezentanților societății civile prin care îi îndeamnă să solidarizeze cu demersul lor.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Gelu Mormoloc