Sari la conținut

Bani irosiţi pe o bază sportivă construită pe teren instabil

Guvernul a alocat în 2012 suma de 1,2 milioane de lei pentru construcţia unei baze sportive în satul Chicerea din comuna Tomești, cu tribune, vestiare dar şi pistă pentru alergare. Lucrările au început în cursul anului 2013 şi ar trebui finalizate anul viitor. Numai că terenul de sub clădire este afectat de alunecări de teren. Primarul arată cu degetul spre constructor.

"Terenul de acolo a alunecat din cauză că au apărut acele lucrări. El nu a alunecat pentru că ştiu eu, pentru că s-a lucrat la taluzarea lui," a spus Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti.

Constantin Gherghel, director firmă construcţii: "e o aberaţie. Adică, mă duc eu cu picioarele să apăs acolo? După mine şi după studii care ar trebui să se facă acum o să se constate că există o lentilă de nisip, mai jos cu vreo câţiva metri."

Proiectul geotehnic prin care s-a verificat terenul anterior începerii construcției arăta că nu există riscuri.

"Execuţia şi probabil săpăturile făcute pot să reprezinte un factor cauzal pentru punerea în mişcare a unor zone adiacente," a spus prof. univ. Vasile Muşat, Facultatea de Construcţii. 

"Vă spun eu că acestea nu sunt lucruri care nu ţin de filozofie. Se poate cerceta inginereşte şi se vede cine a greşit, ori geotehnicianul ori constructorul, ori nu ştiu," a explicat Constantin Popa, proiectant geotehnician.

Primarul din comună spune însă că pe terenul în cauză se vor face împăduriri pentru a se stopa alunecările de teren.