Bolnavi îngrijiţi de voluntari. La Spitalul Parhon, 24 de voluntari se ocupă gratuit de pacienţi

Data publicării:
VOLUNTAR PARHON

De cinci luni, Teodora vine zilnic la Spitalul Parhon pentru a îngriji bătrânii internaţi la Secţia de Geriatrie. Abia ieşită de pe băncile facultăţii, tânăra speră ca voluntariatul să fie o etapă înainte de angajare, însă secţia nu are prevăzut post pentru astfel de specialişti.

Teodora Bondar, kinetoterapeut voluntar: "o fac cu mare plăcere, iubesc meseria asta. Îmi doresc să rămân în România, îmi place foarte mult, sunt îndrăgostită de patrie ca să zic aşa, mi-ar place foarte mult să lucrez la noi."

În aceeaşi situaţie sunt alţi 23 de voluntari, dintre care 20 sunt asistenţi medicali.

"Posturile fiind reduse, singura posibilitate de a-i ajuta pe cei din jurul tău este să faci voluntariat. E foarte dificil pentru că nu este reglementată kinetoterapia. Îmi este greu să plec din România pentru că am un copil de 10 ani şi jumătate şi dacă va trebui voi pleca şi voi lua familia cu mine," a explicat Paula Constantin, kinetoterapeut voluntar.

Kinetoterapeuţii sunt absolut necesari într-o secţie unde pacienţii sunt vârstnici, spun specialiştii, iar avantajele acestei terapii sunt numeroase.

"Evoluţia a fost mai bună şi timpul de spitalizare a fost mai scurt. Se reduce măcar cu trei zile, ceea ce nu pare mult la prima vedere, dar dacă luăm în calcul costurile per zi de spitalizare, toate aceste fonduri ar putea fi utilizate mai bine decât le utilizăm la acest moment," a spus Ioana Alexa, şefa Clinicii de Geriatrie. 

Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului ''Dr. C.I. Parhon'' Iaşi: "kinetoterapia este un serviciu conex actului medical. Din păcate, la momentul acesta reglementările legislative, respectiv contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate nu reglementează pentru specialitatea de geriatrie existenţa unui kinetoterapeut."

Reprezentanţii spitalului încearcă acum să găsească o soluţie pentru a angaja măcar unul dintre voluntari pe durată nedeterminată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri