Centrele de plasament, supraaglomerate și fără personal

Data publicării:
COPERTA COPII SF ANDREI 2

Aglomerate sunt toate camerele centrului de plasament Sfântul Andrei din Iași. Săptămânal, aici ajung cel puțin doi copii cu autism, cu sindrom Down, cu malformații congenitale și cu afecțiuni cardiace grave. Pentru că au nevoie permanent de supraveghere, iar din schema de personal lipsesc 20 de angajați, toți lucrătorii au grijă de cei mici.

"Facem și baie, hrănim, mergem în sală cu 7 copii, hrănim, ceilalți 7 rămân aici, se ocupă colega în limita, cât poate și ea și venim din sală, îi punem la oliță, ne ocupăm de baie, ne apucăm de schimbat, asta e activitatea de educator. N-are nicio legătură cu ceea ce presupune efectiv funcția de educator", ne-a povestit Raluca Cojocaru, educatoare.

Mult de muncă are și singurul kinetoterapeut din instituție. Ionuț Herciu face gimnastică cu mai bine de jumătate dintre copiii instituționalizați în centru, iar din lipsă de personal tot el îi și hrănește. Mărturisește că simte nevoia unor colegi.

"Cel puțin încă 2-3 pentru a ne mai ajuta. Automat trebuie să participăm de exemplu la sala de mese, trebuie făcute și alte activități care ne afectează munca noastră propriu-zisă", ne-a mărturisit Ionuț Herciu, kinetoterapeut.

"Rep: - Există riscul să nu mai puteți primi copii?
- Există, cu atât mai mult cu cât vreau să vă spun că săptămâna trecută am găsit un loc pentru ultimul pătuț" ne-a spus Georgeta Ciobanu, directorul Centrului de Plasament ''Sfântul Andrei'' Iași.

Reprezentanții Direcției pentru Protectia Copilului susțin că fac eforturi să reducă deficitul de personal.

"În anul 2013 s-au organizat 6 concursuri din dorința de a mai ocupa din posturile vacante și în anul 2014 o să încercăm acelașți lucru", a declarat Angelina Enache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.

În centrele de plasament din Iași sunt 1.300 de copii. Direcția pentru Protecția Copilului are 2.300 de angajați și un deficit de 500 de posturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri