Sari la conținut

Conacul Medeleni, o ruină. Clădirea nu a fost inclusă în patrimoniul național și nu poate fi reabilitată

Nu este român care să nu fi auzit de Medeleni. Satul ieşean se află în comuna Golăeşti, la granița cu Republica Moldova, iar scriitorul care a făcut localitatea celebră este Ionel Teodoreanu. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, conacul era simbolul comunei, pe acolo se perinda lumea bună a vremii și din interior răsuna de muzica de petrecere. Acum, clădirea este abandonată. Acoperișul a fost distrus in mare parte, iar asta a dus și la deteriorarea încăperilor.

”Pentru a salva această clădire, am încercat să înfiinţez o tabără internaţională de pionieri cu ajutorul fostului primar al municipiului Iaşi,” spune Costică Simion, consilier local din Golăeşti.

”Nu-i o cinste pentru noi, avem o casă a unui scriitor destul de cunoscut şi nu sunt mândru că nu am reuşit până acum. Dar comuna noastră nu are un buget atât de mare încât să poată suporta toată cheltuiala,” a adăugat Mihai Bâzdâgă, primarul comunei Golăeşti.

Satul Medeleni este aproape pustiu. O sută de persoane, mare parte bătrâni, mai locuiesc acum în comunitatea descrisă în cele trei volume ale lui Ionel Teodoreanu. Toţi locuitorii ar vrea ca autorităţile să găsească o soluție să salveze vechiul conac. Din nefericire nu există niciun document de proprietate pentru clădire şi reprezentanţii Ministerului Culturii spun că nici măcar fonduri europene nu se pot obţine.

prof. Alex Muraru, fost director al Institutului Naţional al Patrimoniului: ”În momentul de faţă, şansele sunt foarte reduse, spre zero pentru ca acest imobil să vină în patrimoniu pentru ca într-o perioadă de timp să poată fi reabilitat şi pus în valoare într-un circuit turistic. Repet, nu este singurul caz de acest fel, sunt zeci poate sute de astfel de cazuri.”

Pentru reconstrucţia casei Ionel Teodoreanu din Medeleni ar fi necesari 150 de mii de euro. Bani care nu pot fi luaţi nici măcar prin fonduri europene.