Sari la conținut

Criză de vaccin BCG în maternităţile din Iaşi. Serul se administrează obligatoriu la 72 de ore de la naştere

Cele două maternităţi din Iaşi au anunţat încă de săptămâna trecută că au rămas fără vaccin BCG pentru nou născuţi. Vaccinul se face la 72 de ore de la naştere. Pentru că serul lipseşte, medicii susţin că sunt zeci de copii neimunizaţi împotriva tuberculozei.

“Ei nefiind imunizaţi la timp conform schemei ministerului, în perioada până la vaccinare sunt oarecum expuşi contactului cu persoane care sunt purtătoare sau sunt chiar cu boală activă,” a explicat Cezar Rotaru, purtător de cuvânt maternitatea Elena Doamna Iaşi.

Petronela s-a internat deja în spital şi va naşte peste câteva zile. Tânăra mamă spune că nu este normal ca vaccinurile care sunt obligatorii să lipsească din spitalele ieşene:

“Mă tem pentru bebe. NU văd ca pe o chestie bună. Mă îngrijorează ca pe orice mamă. Cred că toate mamele din lumea asta când văd devin un pic îngrijorate, devin un pic agitate dar avem încredere că o să remedieze la timp problema şi că bebeluşul, copiii vor primi acest vaccin.”

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi nu pot spune când vor primi dozele de vaccin necesare în unităţile medicale.

Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi: “Am fost informaţi despre lipsa vaccinului BCG în maternităţi şi bineînţeles, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat Ministerul Sănătăţii. Se cunoaşte situaţia şi este de aşteptat ca în perioada următoare să avem veşti bune pentru refacerea stocului cu vaccin BCG.”

Cadrele medicale din maternităţile ieşene susţin că bebeluşii nevaccinaţi până la vârsta de două luni sunt vulnerabili la infectarea cu bacilul Koch care provoacă tuberculoza. Criza de vaccin BCG nu este o noutate la Iaşi, anul trecut serul a lipsit timp de două luni.