Dispută între localnici şi autorităţile din Paşcani. Oamenii nu vor ca primăria să facă un cimitir lângă casele lor

Data publicării:
CIMITIR PASCANI

Scandalul dintre 63 de familii şi primăria din Pașcani a izbucnit după ce oamenii au ajuns la concluzia că distanța dintre terenurile și casele pe care le dețin și gardul viitorului cimitir este prea mică.

“Eu ce mai fac cu pământul, nu mai am ce face cu el. Dacă face cimitir face și gard, pune copaci, eu pierd tot pământul. Vin în grădină și mă uit la morți, cum se zice.”

“Dorința mea a fost să-mi aduc toți copii lângă mine, când o să fiu bătrân să fac acolo casă la celălalt copil și el mi-a zis - tată, când vin acasă deschid geamul să mă uit în cimitir?- Păi e posibil?”

În plus, cimitirul va fi construit în spatele unei școli, iar cortegiile funerare ar urma să treacă pe lângă unitatea de învățământ:

“Gardul școlii e gardul cimitirului, ați văzut acolo, da, ați filmat? Deci acolo unde se termină locul de joacă al copiilor urmează cimitirul,” spune un localnic.

Localnicii au semnat şi o petiție în care invocă un articol din legea cimitirelor, intrat în vigoare în luna octombrie a anului trecut. Acesta specifică o distanța minimă de 100 de metri între zonele protejate și gardul care delimitează cimitirul. Primăria a obținut, însă, avizele în luna septembrie, când legea impunea o distanță de doar 50 de metri.

Ciprian Prisecaru, șeful Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Pașcan: “conform avizului dat în luna a 9-a de Direcția de Sănătate Publică, ni s-a impus respectarea ordinului ministerului sănătății 119 per 2014 care arată că cimitirul trebuie făcut față de alte obiective la o distanță de 50 de metri.”

Până la demararea construcției, însă, primăria mai trebuie să obțină încă două avize și să organizeze și o dezbatere publică, în cadrul căreia cetățenii să-și poată exprima nemulțumirile.

“Probabil anul viitor ne vom putea apuca de treabă, dacă vom reuși să obținem avizele de la Consiliul Județean, mai apoi avizul din Consiliul Local, iar în cele din urmă să avem acei indicatori pentru a stabili suma necesară pentru a putea da drumul la lucrări,” a spus Cristian Menegon, purtător de cuvânt la Primăria Pașcani.

Dezbaterea publică ar urma să fie organizată săptămâna viitoare. Reprezentanții primăriei spun că nu au reușit să identifice niciun alt teren pe care ar putea construi cimitirul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri