Instituția căsătoriei, pe cale de dispariție

Data publicării:
institutia 20casatoriei 20pe 20cale 20de 20disparitie-35492

Paul şi Mihaela Spânaches-au căsătorit în urmă cu două luni, după patru ani de relaţie.„Altfel tragem pentru familie dacă suntem căsătoriţi, altfel o să gândim pentru familia noastră, decât eu să stau la mama sau el să stea la mama lui”, a declarat Mihaela Spânache.

2011, anul cu cele mai puţine mariaje

Numărul celor care încă mai îndrăznesc să viseze la familie este, însă, tot mic. Dacă în 1990 s-au oficiat peste 192.000 de căsătorii, în 2011 au mers la starea civilă puţin peste 105.000 de cupluri, fiind anul cu cele mai puţine mariaje din ultimele două decenii.

„Nu mai au încredere nici în ei, nici în ceilalţi, nici în societate, valorile încep să se perimeze şi atunci ce pui în loc?”, a subliniat Mihaela Ghircoiaş, psihoterapeut.

„Din păcate, acest lucru a intervenit şi o dată cu criza economică, este principalul motiv probabil care stă la baza acestui lucru, iar pe de altă parte şi numărul divorţurilor e în creştere„, a precizat telefonic Marius Bodoga, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Iaşi.

Numărul divorţurilor, în continuă creştere

În urmă cu 22 de ani, s-au înregistrat 33.000 de divorțuri, pentru ca anul trecut numărul să ajungă la 36.000. Lica Şelarua decis să se despartă de soţul ei după cinci ani de mariaj. Chiar dacă aveau împreună un copil, femeia a decis că este mai bine pentru fiul ei să crească într-un mediu liniştit.

„Am încercat, am insistat, dar nu, nu a funcţionat, nu a mers, m-am despărţit şi..A fost o decizie bună? Despărţirea, da!„, a povestit Lica Şelaru.

Decizia părinţilor de a divorţa este însă extrem de traumatizantă pentru copii.

„Când părinţii nu se înţeleg, copiii simt şi fac diferite manifestări psihosomatice, încep să plângă din senin, sunt mai iritabili, nu mai vorbesc” (Mihaela Ghircoiaş, psihoterapeut)

„Când părinţii nu se înţeleg, copiii simt şi fac diferite manifestări psihosomatice, încep să plângă din senin, sunt mai iritabili, nu mai vorbesc”, a precizat Mihaela Ghircoiaş, psihoterapeut.

Rostul oamenilor, dătători de viaţă

În acest context, preoţii încearcă să le aducă aminte tinerilor de valoarea familiei.

„Să înţelegi că rostul tău este să fii dătător de viaţă împreună cu perechea ta şi să aduci oameni pe lume, să îi creşti, să îi modelezi, aşa cum şi părinţii tăi au făcut la fel cu tine”, a explicat Dumitru Carp, preot al Parohiei Pogorârea Sfântului Duh din Iaşi.

Preoții atrag atenția și asupra numărului din ce în ce mai mic de copii care vin pe lume, foarte multe cupluri din zilele noastre alegând să aibă un singur copil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri